Bilim insanları, daha önce Motonaviridae virüs ailesinin bilinen tek üyesi olan rubella'nın - veya "Alman Kızamığı" - iki yeni akrabasını buldular. Yeni bulunan bu iki akrabadan biri Uganda'da yarasalara bulaşırken, diğeri ise Almanya'da bir hayvanat bahçesinde hayvanlar arasında yayılırken bulundu.
Şu anda var olan salgın sebebiyle anlaşılır bir şekilde yarasalar ve hayvanat bahçesi hayvanlarında bu virüsün iki yeni türünün bulunması endişe yaratabilir ancak araştırmacılar, henüz virüslerin insanlara bulaşabildiğine dair bir kanıtın görülmediğini belirtiyorlar. Ancak bu araştırmanın, rubella virüsünün asıl kaynağını ortaya çıkarabileceğini söylüyor ve bu virüsün de insanlara bulaşan diğer pek çok virüs gibi insanlara sıçramadan önce hayvanlarda ortaya çıkmış olabileceğini öneriyorlar.
Nature dergisinde yayınlanan yazıda ABD ve Almanya'dan bilim insanları Motonaviridae ailesinin iki yeni üyesi ve rubella virüsünün bulunan ilk akrabaları ruhugu virüsü ve rustrela virüsünün keşfini detaylandırıyorlar.
Koronavirüsünü ararken Alman kızamığı buldular
Ruhugu virüsü, Uganda'daki Kibale Ulusal Parkı'nda yaşayan sağlıklı yarasalardan alınan 20 örneğin 10'unda bulundu. İronik denilebilecek bir şekilde, Ugandalı ekip bu virüsü Covid-19 salgını öncesinde yarasalar tarafından taşınan korona virüslerini ararken bulmuştu.
Almanya'da ise araştırmacılar rustrela virüsünü ilk olarak, aniden hastalanan ve ciddi nörolojik hastalıkları olan farklı hayvanların – bir eşek, bir kapibara ve bir Bennett's ağaç-kangurusu – beyin dokusunda buldular. Aynı yeni virüs, hayvanat bahçesinin 10 kilometre çevresinde bulunan 16 fareden 8'inde de bulunmaktaydı ve bu da virüsün türler arasında sıçrayabildiğini açık bir şekilde gösteriyordu.
İki yeni virüs de rubella virüsü ile genetik olarak benzer ve pek çok özelliği paylaşıyorlar ancak hatırı sayılır miktarda kilit farkları da bulunuyor. Aynı zamanda Alman kızamığı olarak da bilinen rubella virüsü belirgin bir kırmızı döküntü ve nezle benzeri hastalığa sebep olan, hava yolu ile bulaşan, aşırı bulaşıcı bir hastalık. Özellikle hamileler için oldukça tehlikeli ve düşüklere, ölü doğumlara veya belirgin doğum bozukluklarına sebep olabiliyor. Hastalık, etkili aşılar sayesinde büyük oranda ortadan kalkmış durumda ancak Dünya'nın bazı kısımlarında salgınlarla ortaya çıkmaya devam ediyor.
Neyse ki yeni virüsler rubellanın aksine insanlara bulaşamıyor gibi gözüküyor. Ancak rubellanın hayvanlara geri dönüşü, hastalığın ortadan kaldırılmasını ciddi ölçüde etkileyecek büyük bir problem olabilir.
Neyse ki bu yeni bulunan virüsler ile yeni ihtimaller de ortaya çıkıyor. Özellikle rustrela virüsünün yaygın bir şekilde laboratuvarlarda kullanılan farelere bulaşabiliyor olması, rubella benzeri virüslerin incelenmesi için yeni kapılar açıyor.