Sadece koklayarak anlayabiliyorlar: Köpeklerin şaşırtıcı bir yeteneği daha keşfedildi

Köpeklerin şaşırtıcı bir yeteneği daha keşfedildi: Sadece koklayarak, insanların stresli olup olmadığını kolayca anlayabiliyorlar. Peki ama bunu nasıl beceriyorlar?

Köpeklerin şaşırtıcı bir yeteneği daha keşfedildi

Araştırmacılar, Kuzey İrlanda - Belfast'tan dört köpeği mercek altına aldı. Treo, Fingal, Soot ve Winnie adlı bu köpekler yeni bir araştırma için kullanıldılar.

Deneye katılan 36 insandan zorlu bir matematik problemini çözmelerinden önce ve sonra ter ve nefes örnekleri toplandı ve önce ve sonrasında tansiyon ve nabızlar ölçüldü. Dört köpek, temel ve stres sonrası alınmış örnekleri ayrıştırmak için eğitildi. Köpekler her seferinde beş saniye koklama ile, hangi örneğin stresli bir insandan alınmış olduğunu tespit etmeyi başardı.

720 denemenin 675’i başarılı oldu. Köpeklerin başarısı yüzde 90 ile 96,88 arasında değişim gösterdi. Araştırmanın baş yazarı Clara Wilson, “Bulgular, insanlar olarak stresli olduğumuzda terimizden ve nefesimizden farklı kokular ürettiğimizi ve köpeklerin bunu ayırt edebildiğini gösteriyor” diyor.

Araştırmacılara göre, köpekler kortizol gibi stres hormonlarının kokusunu algılamış olabilir. Ayrıca stresin “glukoneogenez, glikojenoliz ve lipolizin uyarılmasına ve artan renin ve anjiyotensin II enzim seviyelerine” yol açtığını da söylüyorlar.

Wilson, “Araştırma, köpeklerin insan stresini algılamak için görsel veya işitsel ipuçlarına ihtiyaç duymadığını vurguluyor” diyor ve devam ediyor: “Bu, türünün ilk örneği ve köpeklerin ter ve nefesten stresin kokusunu alabildiğine dair kanıt sağlıyor. Araştırmanın sonuçları, hizmet ve terapi köpeklerini eğitirken faydalı olabilir.

Çalışma, PLOS ONE dergisinde yayınlandı.