Aarhus Üniversitesi Biyoloji Bölümü Departmanı'nın bir süre önce yaptığı araştırmaya göre, yunuslar sanılanın aksine ıslık çalarak iletişime geçmiyor, tıpkı bizler gibi konuşuyor.
Araştırma ekibinin başı Peter Madsen ve ekibi, insanların ses tellerinin çalışmasına benzer bir şekilde yunusların da dokularındaki titreşimlerle ses çıkarttıklarını söylüyor. 1977 yılında iri burun bir yunusun kayıtlarını analiz eden ekip, yunusun "heliox" adı verilen bir karışımı hava olarak soluduğunu ortaya koydu. Yüzde 80'i helyum yüzde 20'si oksijen olan bu karışımı insanlar soluduğunda seslerinin ördek gibi çıkabileceği söyleniyor. Sesi normal havadan 1.74 kat daha hızlı taşıyan bu karışımla yunuslar, burunlarındaki bağlantı dokularını kullanarak tıpkı insanların ses tellerini kullandığı gibi iletişime geçebiliyorlar.
Tüm dişleri olan yunusların bu yöntemle iletişime geçtiklerini belirten araştırma ekibi, yunusların toplu halde gezerken nerede olduklarını ya da kim olduklarını paylaştıklarını belirtiyor.