Kullancılarının yerini takip eden telefonlar Apple'dan sonra Google'ın da başına bela oldu. Pazartesi günü bu konuda Apple'a karşı açılan davadan sonra şimdi de Google 50 milyon dolarlık bir davayla karşı karşıya.
Google, Android telefonları etraftaki baz istasyonları ve Wi-Fi ağları hakkında bilgi toplamak için kullanıyor. Android'in "konum hizmeti" açık olduğunda işletim sistemi ağın sinyal gücünü, Wi-Fi ağlarının GPS kordinatlarını ve günün hangi saati olduğunu her telefona ait özel bir belirteçle beraber yolluyor. Google daha önceden bu bilginin hangi telefondan geldiğinin bilinmediğini söylese de, güvenlik uzmanı Samy Kamkar her telefona özel bir berlirtecin olduğunu ve şirketin hangi telefonun nerede olduğunu bildiğini söylüyor.
Android de kaydediyor iOS da...
Kamkar'ın açıklamalarına göre Apple'ın topladığı konum bilgilerinde her telefona özel bir belirteç yok. Yani Apple yalnızca baz istasyonlarının ve Wi-Fi ağlarının bilgilerini topluyor. Ancak Apple'la Google'ın arasında şöyle bir fark da var; Android'lerde konum hizmeti kapatıldığında bilgiler toplanmıyorken, iPhone'larda konum hizmeti kapatılsa da bilgiler toplanmaya devam ediyor. Ayrıca normalde en fazla birkaç günlük olması gereken konum bilgileri iPhone'larda bir yıl öncesine kadar saklanabiliyor. Apple'ın açıklamalarına göre iPhone'larda bu şekilde bilgilerin toplanması bir "hata" ve bu "hata"nın giderilmesi için çalışılıyor.
İki telefon devinin de konum skandalında bu şekilde karşılaşmaları ve neredeyse aynı konumda olmaları oldukça ilginç.