Lityum iyon pillerin ısıyı pek sevmediği bilinir. Ancak şimdi araştırmacılar, doğru zamanda uygulanacak bir miktar ısının, pilin ömrünü uzatabileceğini düşünüyor.
Lityum iyon piller, şarj ve deşarj sırasında yavaşça eskirler. Pillerin yavaşça bozulmasıyla ilgili faktörlerden bir tanesi, "dentrit" adı verilen lityum anotların ince liflerinin elektrolit içerisine yayılmasıdır. Bunlar büyüdükçe bir elektrottan diğerine yayılabilir ve böylece elektrik akımının üzerinden geçmesine yol açabilir. Sonuç olarak dentrit'leri bozacak veya pilin yanmasını sağlayacak bir kısa devre meydana gelir. Bu olmasa bile elektrot parçalara ayrılabilir ve pilin kapasitesi azalabilir.
California Institute of Technology araştırmacıları ise 55 dereceye kadar kontrollü ısının dentrit'lerin boyutunu yüzde 36'ya kadar kısaltabildiğini ortaya çıkardılar. Sürecin nasıl işlediğini inceleyen araştırmacılar, sıcaklığın yükselmesiyle lityum dentrit'lerin atomlarının daha küçük bir şekil aldığını fark ettiler. Hacim olarak küçülmeseler de dentrit'lerin ulaşabildikleri alanın kısalması, pilin ömrünün hızla tükenmesine engel olabilir.
Elektronik cihazlar çalışırken ısındıklarından, pile doğal bir ısı uygulanması düşünülebilir. Ancak bunun için pil hücresine uygulanacak olan ısının iyi biçimde kontrol edilmesi şart. Şimdilik bundan biraz uzak olsak da, kontrollü ısının pil ömrünü biraz olsun uzatabildiğini öğrenmiş olduk.