Koca bir ülke, vatandaşlarından ev güvenlik kameralarını kapatmalarını istiyor

Rusya, Ukrayna güçlerinin Rusya sınırı içine girmesi nedeniyle, casusluk için kullanılması endişesiyle güvenlik kameralarına önlem getiriyor. Ayrıca arkadaşlık uygulamalarının da kullanılmamasını talep ediyor.

Koca bir ülke, vatandaşlarından ev güvenlik kameralarını kapatmalarını istiyor

Rusya İçişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın istihbarat toplama amacıyla kullanmasını engellemek için kuşatma altındaki bölgelerde yaşayanları evlerindeki gözetleme sistemlerini ve arkadaşlık uygulamalarını kapatmaları konusunda uyarıyor.

Ukrayna'nın işgal ettiği Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayanlara yönelik uyarılar, Ukrayna'nın saldırıları nedeniyle Rusya'nın iyice sarsıldığı bir dönemde yapıldı. Rus haber ajansı Interfax'a göre bakanlıktan yapılan açıklamada, “Düşman, topraklarımızdaki IP aralıklarını büyük ölçüde tespit ediyor ve korumasız video gözetim kameralarına uzaktan bağlanarak özel bahçelerden stratejik öneme sahip yollara ve otoyollara kadar her şeyi görüntülüyor” denildi. Açıklama şöyle devam etti: “Çevrimiçi arkadaşlık hizmetlerinin kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez. Düşman bu tür kaynakları gizli bilgi toplamak için aktif olarak kullanmaktadır.

Bu uyarılar, askeri personel, kolluk kuvvetleri ve nükleer enerji çalışanları da dahil olmak üzere yüksek değere sahip Rus vatandaşlarının kimliklerini korumayı amaçlayan kamuya açık bir notta yar alıyordu.

Kiev, üç hafta içinde Rusya'nın bu yıl içinde ele geçirdiğinden daha fazla toprak ele geçirdiğini iddia ediyor. Putin Ukrayna'yı 2022'de işgal etmişti. Bu arada Rus yetkililer, Ukrayna güçlerinin ilerlemesinin ardından yaklaşık 200.000 Kursk ve Belgorod sakininin tahliye edildiğini söylüyor.

Dijital dünyada kimse güvende değil

Öte yandan bu uyarılar, dijital uygulamaların ve dijital güvenlik sistemlerinin aslında çok da güvenli olmayabileceği konusunda endişeleri de artırdı. Ukrayna yanlısı batılı hacker'ların, çatışmaların sürdüğü pek çok bölgede dijital servisleri hack'leyerek istihbarat topladığı anlaşılıyor.

Rusya'ya göre Ukrayna yanlısı hacker'lar Rusya'daki yüksek stratejik değerli vatandaşların telefonlarına da sızarak ortam dinlemesi yapabiliyorlar. Böylece Rusya ve operasyonları hakkında kritik bilgilere ulaşabiliyorlar.

Öyle anlaşıyor ki, tüfekten sonra internetin de icadıyla mertlik duble bozulmuş olabilir...