"Kıyamet günü enkazı" koca bir şehri tehdit ediyor

İkinci Dünya Savaşı sırsında Londra'nın ortasında Thames nehrinde 1.400 ton patlayıcıyla beraber batan gemideki çürüme, patlayıcıların tetiklenmesi riskini de ortaya çıkardı. Ve böyle bir durum, Londra için gerçek bir felaket anlamına geliyor.

"Kıyamet günü enkazı" koca bir şehri tehdit ediyor

SS Richard Montgomery isimli gemi, Ağustos 1944'te İngiltere'deki Thames Haliç'inde battı ve sürüklenerek şehirden yaklaşık bir buçuk mil uzaklıkta, yaklaşık 15 metre derinlikte karaya oturdu. Gemi üzerinde yapılan yeni bir araştırma, 1.400 ton 2. seviye patlayıcıyla dolu bu 'kıyamet günü enkazı'nın çökmekte olduğunu ve patlaması halinde Thames Nehri'ni bir tsunami oluşturabileceğini ortaya koydu.

Geminin direkleri hala su seviyesinin üzerinde duruyor ve enkazın üzerine çöküp bir patlamayı tetiklememeleri için direklerin kaldırılması planlanıyor. Öte yandan, İngiltere gibi geniş imkanlara sahip bir devletin, bu kadar büyük bir tehdit oluşturan bir batığı 80 yıldır hala temizlememiş olması da dikkat çekici bir ihmalkarlık.

Kaynak: PenNews

Ancak şimdi gemide yapılan yeni bir inceleme, geminin gövdesinde son incelemeden bu yana geçen bir yıl içinde gözlemlenen, endişe verici çürüme belirtilerini ortaya çıkardı.

Yeni raporda üçüncü ambarın yakınındaki güverte boşluğunun iskele tarafında çökmeye başladığı görülüyor.

Patlarsa sıkıntı büyük!

Bu arada, dipte iki yarı halinde duran enkazın ön kısmının tamamı 10 ila 15 cm'lik bir eğim artışına sahip görünüyor.

Rapora göre, doğuya doğru artan bu eğim, enkazın destekleyici tortu aşındıkça altının oyulması konusunda potansiyel bir endişe yaratıyor.

Kaynak: PenNews

Araştırmada ayrıca ikinci kargo ambarındaki bir çatlağın bir yıl içinde 5 cm daha genişlediği ve 37 cm daha uzadığı görüldü. Araştırmacılar, bu durumun enkazın ön kısmının ikiye ayrıldığı görüntüsü verdiğini ve üstteki güvertenin bir yıl içinde 20 cm'ye kadar çökmesine neden olduğunu kaydetti.

İngilizler şimdi, deniz kıyısından biraz ileride batmış olan enkazdaki patlayıcıların tetiklenmesi halinde, dev bir tsunaminin oluşmasından endişe ediyorlar. Thames nehri boyunca ilerleyecek dalgaların, Londra'nın iç bölgelerine kadar ulaşıp şehri su altında bırakması riski bulunuyor.