Kısa sürede çok fazla su içti, su zehirlenmesinden hastanelik oldu

Sıcak havalarda yeterli miktarda su içmenin önemini kimse inkar edemez. Ama kısa sürede çok fazla su içmenin su zehirlenmesine yol açabileceğini, hatta ölümcül olabileceğini, çoğu kişi bilmiyor.

Kısa sürede çok fazla su içti, su zehirlenmesinden hastanelik oldu

74 yaşındaki Teksaslı John Putnam, peyzaj mimarı olarak çalışırken çok hızlı bir şekilde aşırı miktarda su tükettikten sonra ciddi bir sağlık sorunu yaşadı. Haziran ayında sıcaklıklar 37,7°C'ye yükselirken, Putnam açık havada çalışıyordu, aşırı derecede susadı ve beş saat içinde neredeyse üç litre su içti.

Aynı akşam, mide bulantısı ve yorgunluk hissetmeye başladı ve bu belirtiler göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk çekmeye kadar ilerledi. Kalp krizi geçirdiğinden şüphelenerek hastaneye kaldırılan Putnam'a, doktorlar tarafından su zehirlenmesi (hiponatremi) teşhisi konuldu. Bu durum, vücutta çok fazla su ve yeterince sodyum bulunmadığında ortaya çıkıyor.

Putnam, Wall Street Journal'a "Böyle bir şeyin olabileceğine dair hiçbir fikrim yoktu. Daha fazla su içmenin yapılacak doğru şey olduğunu düşündüm" dedi.

Bu olay, başka bir trajik su zehirlenmesi vakasından yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşti. Indiana'lı 35 yaşındaki iki çocuk annesi Ashley Summers, geçen yıl 4 Temmuz’da, sadece 20 dakikada dört litre su tükettikten sonra hayatını kaybetmişti.

Uzmanlar, ABD genelinde artan sıcak hava dalgaları nedeniyle su zehirlenmesi vakalarının, diğer adıyla hiponatremi vakalarının artışta olabileceğini düşünüyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) araştırmasına göre, bu durumun her yıl 3 ila 6 milyon Amerikalıyı etkilediği düşünülüyor.

Hiponatremi nasıl ortaya çıkıyor?

Hiponatremi, vücuttaki organların, özellikle de böbreklerin, kısa sürede aşırı su alımı nedeniyle bunalması sonucu ortaya çıkar. Böbrekler genellikle fazla suyu ve atıkları filtreleyerek idrar üretir. Ancak, bir saat içinde bir litreden fazla su tüketildiğinde, vücudun elektrolit dengesi, özellikle de sodyum seviyeleri tehlikeli bir biçimde seyrelebilir.

Sodyum, vücutta sıvı dengesini düzenlemek için hayati bir rol oynar. Eksikliği, vücut hücrelerinin etrafında su birikmesine neden olabilir ve bu da mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, kafa karışıklığı, kas zayıflığı, baş dönmesi ve huzursuzluk gibi belirtilere yol açar. Putnam’ın durumunda olduğu gibi daha ciddi vakalarda, bu belirtiler göğüs ağrısı gibi kalp krizi belirtilerini taklit edebilir.

Mayo Clinic'e göre, Putnam gibi yaşlı yetişkinler, genellikle sodyum seviyelerini düşüren ilaçlar kullandıkları veya altta yatan rahatsızlıkları olduğu için hiponatremiye daha yatkındır.

Hiponatremi tedavisi, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişir. Hafif vakalarda sıvı alımının kısıtlanması yeterli olabilirken, daha ciddi vakalar sodyum seviyelerini düzeltmek için ilaç tedavisi veya damardan sodyum takviyesi gerektirebilir.