Elon Musk, çalkantılı geçen bir sürecin ardından Twitter'ı yaklaşık 44 milyar dolara satın aldı. Aynı zamanda dünyanın en zengin insanı olan Tesla CEO'su, Twitter'a sahip olmak ve onu özelleştirmek istediğini, çünkü Twitter'ın bir ifade özgürlüğü platformu olarak potansiyelini karşılayamadığını düşündüğünü söylüyordu.
Musk, Twitter ile yaptığı ortak açıklamada, otomatik "spam botlardan" kurtulmak ve güveni artırmak için algoritmalarını halka açık hale getirmek gibi yeni özelliklerle hizmeti "her zamankinden daha iyi" hale getirmek istediğini söyledi.
Musk, tweet’inde kalpler, yıldızlar ve roket emojileri ekleyerek, "Özgür konuşma, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır" dedi.
🚀💫♥️ Yesss!!! ♥️💫🚀 pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Anlaşma, Musk’ın platformda yüzde 9 hissesini ilk kez açıklamasından yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşti. Musk geçen hafta Twitter'ı satın almak için 46.5 milyar dolarlık finansman sağladığını ve şirketin yönetim kuruluna bir anlaşma müzakere etmesi için baskı yaptığını söylemişti. Başka bir deyişle, Twitter’ı tamamen satın almak istediğini açıkça dile getirmişti.
Bir SEC dosyasına göre Tesla CEO'su Elon Musk, Twitter'ın %100'ünü hisse başına 54,20 dolara satın almayı ve sosyal medya şirketini özel hale getirmeyi teklif etti. Anlaşma ona 43 milyar dolardan fazlaya mal olacak.
Twitter, işlemin yönetim kurulu tarafından oybirliğiyle onaylandığını ve 2022'de yasal olarak da onaylanmasını beklendiğini söyledi.
Yakın tarihli bir TED konuşmasında "ifade özgürlüğü" kavramının herhangi bir sınırı olup olmadığı sorulduğunda Musk, Twitter'ın veya herhangi bir forumun faaliyet gösterdiği ülkenin yasalarına tabi olduğunu söyledi: “Dolayısıyla açıkça ifade özgürlüğü konusunda bazı sınırlamalar var. ABD'de ve tabii ki Twitter bu kurallara uymak zorunda kalacak."