Gerçek bir oyun bilgisayarı için en az 700 Euro'yu gözden çıkarmalısınız. Oyun oynamak için bu kadar para vermek yerine neden bir oyun konsolu almayasınız? 3 büyük üretici Nintendo, Sony ve Microsoft'un 150 Euro'dan başlayan fiyatlarla oyun sistemleri bulunuyor. Birçok oyun konsolu oyun oynamanın dışında da birçok özellik sunuyor. Sony Playstation 3 ile yüksek görüntü kalitesindeki Blu-ray filmlerinizi oynatabilir, Microsoft Xbox 360'da Kinect sayesinde oyun kolları olmadan oynayabilir ve Nintendo Wii ile hareket sensörüne sahip bir oyun konsoluna sahip olabilirsiniz.
Taşınabilir oyun keyfi
Uzun yollar için oyalanacak bir şeyler mi arıyorsunuz? Apple, Nintendo ve Sony her yerde oyun keyfine erişebileceğiniz taşınabilir konsollar ürettiler. CHIP Online bu oyun konsollarını sizin için araştırdı.
Sony Playstation 3 : Maximum güç ve Blu-ray
Sony Playstation 3 oyun konsolu pazarının en yetenekli üyesi. Blu-ray desteği ve uçsuz bucaksız oyunlarıyla bir oyun konsolundan beklenen her şeyi karşılıyor.
PlayStation 3 Slim paketi yüksek oyun zevkini uygun fiyatla getiriyor. PlayStation'un bu kadar tercih edilmesindeki etkenlerden biriside şüphesi sunduğu Blu-Ray desteği. Bu şekilde PS3'ünüzde yüksek çözünürlükteki video ve filmleri oynatabilirsiniz. Ayrıca Sony'nin yeni amiral gemisi 320 GB hafıza sunuyor. Bu hafızaya PlayStation Network üzerinden indirme yapabilirsiniz. Ayrıca Playstation, WLAN oyun kolu desteği, 2 USB girişi,Bluetooth gibi bir çok değişik özellikte sunuyor.
Enerji tasarrufu
Ekim başından itibaren rafları PS3'ün 'geliştirilmiş' modeli "PS3 Slim" süslüyor. Sony Slim modelinde elektrik tasarrufuna önem vermiş ve elektrik ihtiyacını 200 Watt'tan 100 Watt'a indirmiş. PS3 Blu-ray oynatıcı ve DivX desteği ile tam multimedya keyfi yaşatıyor. Bir süre önce açılan yeni Video Store ile 3 Euro'ya SD kalitede ve 5 Euro'ya HD kalitede videoları kiralayabilirsiniz. 8 Euro'dan başlayan fiyatlarla ise filmleri kalitede satın alabilirsiniz(Şuan için sadece SD kalitede filmler bulunmakta). Aynı zamanda Facebook kullanıcıları için durum güncellemesi veya kazanılan "trophy"leri direkt olarak paylaşmak mümkün.
Move ile hareket geliyor
Sony Ekim 2010'da hareket algılayıcı konsolu "Move"u duyurdu. Move oyun kolu ve PlayStation Eye kamerası ile oyunları sadece hareket ederek oynamak mümkün. Move oyun dünyasının en ünlü ismi ise Heavy Rain. Artık normalde wireless oyun konsolları ile yapabileceklerinizi hareket kabiliyetli "Move" ile yapabiliyorsunuz. SingStar + Dance'ta move oyun pazarında dans özellikli bir Karaoke oyunu. Playstation Move başlangıç paketi; move oyun konsolu, PS-Eye kamera ve bir demo cd'den oluşuyor. Yaptığımız fiyat araştırmasında yurtdışında bu başlangıç paketinin 60 Euro civarlarında olduğunu öğrendik.
Konsolların gelişimi
Eğer geleceğe bakarsak PS3'ün en popüler konsol olmasını anlayabiliriz. İlerde daha fazla değişiklik beklediğimiz PS3'te muhtemelen daha fazla depolama alanı bulunacak. Ama şuanda bu da problem değil çünkü USB depolama aygıtınız PlayStation'a bağlanabiliyor. Dosya sistemi olarak FAT32'i kullanan PS3'ün NTFS desteği bulunmuyor. FAT32'i dosya sistemindeki sorun ise 4 Gb'tan büyük dosyaları tek bir veri haline gönderememeniz.
Özet
PlayStation 3 en iyiyi isteyen oyuncular için yine ilk sırada yer alıyor. Güçlü donanımı ve Blu-Ray sürücüsü ile diğer oyun konsollarının en güçlü rakibi. PS3'in Slim versiyonuna 160 GB depolama alanı ile beraber 270 Euro'ya, 320 Gb depolama alanı ile beraber 320 Euro'ya sahip olabilirsiniz. Ayrıca PS3 Slim 320 GB + Move Başlangıç paketide 350 Euro karşılığında sizin olabilir.
Microsoft Xbox 360 : Uygun ve güçlü
Microsoft Xbox 360 tüm oyun konsolları arasında en iyi online desteğini sağlıyor. Xbox-live ile MSN Messenger üzerinden konuşabilir ve hatta aynı zamanda çoklu oyuncu destekli oyunlarınızı oynayabilirsiniz.
Xbox 360 aynı zamanda ince ve zarif duruşuyla oyun severlerin ilgisini çekiyor. Artık DVD sürücünün sesinde rahatsız olduğumuz, WLAN bağlantınıza her zaman reset atmak zorunda kaldığınız günler geride kaldı. Yeni S versiyonu ile birlikte Microsoft daha önceki oyun konsoluna yeni bir dış görünüş ve daha sessiz bir oyun keyfi kazandırıyor. Yeni serisi sadece siyah olarak çıkıyor ve beyaz 360 versiyonunu geri bırakıyor. Teknik olarak değişmeyen Xbox daha öncede olduğu gibi yüksek grafikli oyunlar için yeterli güce sahip. Ama donanımı DirectX9'un genişletilmiş bir versiyonu ile sınırlı. En yeni grafik oyunlarını ve DX11'deki gibi geliştirilmiş derinlik keskinliklerini Xbox 360'da boşuna aramayın. Bu bir sonraki duyuruya kadar sadece PC için ayrılmış. Xbox 360 paketi ile birlikte yine siyah renkte olan bir oyun kolu da birlikte geliyor.
Bir Xbox alış nedeni : Kinect
Birkaç hafta önce Microsoft yeni hareket kontrolü kabiliyetli Kinect'i Xbox 360 için piyasaya sürdü. Kinect adındaki paket; sensör barı, kullanım için gerekli bilgileri ve hareketleri ekranda göstermeniz için gerekli talimatları içeriyor. Sony Move ve Nintendo Wii'ye karşı olarak Kinect ekstra bir oyun konsolu olmadan hareketleri algılayabiliyor. Oyuncunun sadece hareket etmesi yeterli. Yaptığımız testlerde Kinect gerçekten güzel bir kalite sergiledi. Kinect prensibi çok iyi çalışıyor ve birçok oyunda gerçekten zevk veriyor. Özellikle Dance Central veya Dance Paradise gibi dans oyunlarında hareketleriniz ekrana çok iyi yansıyor. Tüm bu özelliklerin yanında Kinect biraz pahalı. "Kinect Adventure" ve Kinect sensör barı için 150 Euro'yu gözden çıkarmalısınız. Ayrıca diğer Kinect oyunlarının fiyatı da en az 40 Euro.
Özet
Yeni S versiyonu ile birlikte Microsoft konsolu yeniden beğeni toplamaya başladı. Sessizleştirilen sürücü, WLAN, yeterli standart depolama alanı ve daha az güç tüketimi ile yeni Xbox 360 S oyun konsolları arasında yeniden yükselebilir. USB harici disklerle hafızasını arttırabileceğiniz Xbox 360 4Gb'ta yaklaşık 190 Euro'ya sahip olabilirsiniz. Aynı aletin 250 Gb'lık versiyonuna ise 250 Euro'ya sahip olabilirsiniz. Eğer Xbox Live'ı çok kullanıyorsanız, oyun demolarını indiriyorsanız size 250 Gb'lık versiyonunu tavsiye ediyoruz.
Tüm aile için Nintendo Wii
Wii'nin en önemli özelliği olan hareket algılayıcı kabiliyeti oyun konsolları arasında yaşana rekabet nedeniyle artık tek değil. Wii'nin bu kadar satılmasındaki sebepler için makalemizi okumaya devam edin.
Nintendo Wii gelişen rekabet ile biraz yaşlandı. Teknik donanım şuan ki oyunlarla ile birlikte eskide kaldı. Grafik olarak zayıf olması ve HD desteği sunmaması eskide kalmasındaki en büyük etkenler. Buna rağmen birçok fanı olan Nintendo Wii'ye talebin azalmadığını görüyoruz. Hareket algılayıcısı ile popüler olan Nintendo'nun ilk çıktığı zamanlarda rakibi yoktu. Kamerası olmayan Wiimote, bir sensör ile sinyalleri alıyor. Mükemmel sensörü sayesinde çok başarılı. Aynı zamanca Nunchuck kolu ile birçok oyunu zorlanmadan oynayabiliyorsunuz. Call of Duty ve Ghost Recon gibi oyunlar dahil olmak üzere her Wii oyunu hareket ile kontrol edilebiliyor. Wii'yi Xbox ve PS3'ten ayıran en büyük özellik olan bu özellik Wii'yi bu kadar popüler yapıyor. PS3 ve Xbox'ta sadece belirli oyunlarda çalışan hareket algılayıcı çoğu zaman basit oyunlarda oluyor.
Teknik sınırlamalar
Özellikle HD desteği eksikliği ve HDMI çıkışının bulunmaması Wii'nin en büyük eksikliklerinden. Full HD televizyonların popüler olduğu bu dönemlerde en azından 720p desteği sunması gerekiyor. 40 inçi aşkın yeni LCD televizyonlarda Wii görüntüsü hiçte iyi durmuyor. Ama en azından Nintendo 480p desteğine sahip 16:9 seçeneğine sahip, bu seçenek ile televizyon ekranınızın tam genişliğinde görebiliyorsunuz. Almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli özellik ise televizyonunuzun SCART veya komponent bağlantı girişi olması. Wii'nin bir diğer kötü yanı ise yerleştirilmiş bir hafızasının olmaması. Sadece oyunlar için 512 MB flaş hafızaya sahip olan Wii, her ne kadar SD veya SDHC kartlarla 32 Gb'ta kadar genişletilebilse de yetersiz. DVD oynatıcı olarak da Wii'yi kullanmak mümkün değil.
Özet
Tüm teknik sınırlamalara rağmen Wii konsolu aileler için en iyi seçenek olarak duruyor. Wii oyunlarının ucuzluğu ve indirimleri, sevilen oyun karakterleri ve "Zelda" gibi projeleriyle Wii iyi bir seçenek. Eğer hareket algılayıcısı istiyorsanız ve henüz bir oyun konsolunuz yoksa Wii şuan için en iyi seçim. Her ne kadar çoğu oyuncu için Wii tam anlamıyla iyi bir seçenek olmasa da, Wii aileler için en iyisi. Fiyatı ise Wii Sports ve bir kontrol kolu ile birlikte yaklaşık 180 Euro.
Taşınabilir oyun keyfi : PSP, DSi XL, iPod Touch
Sabit oyun konsollarının yanında yolculukta bile oyun keyfi sunan taşınabilir oyun konsolları bulunuyor. Taşınabilir oyun konsol pazarı ağırlıklı olarak 3 üretici tarafından oluşuyor. Bu pazarın en önemli üyesi olan Sony PSP, Nintendo'nun yeni DS versiyonu DSi XL ve Apple'ın AppStore ile bir oyun makinesine dönüştürdüğü iPod Touch, iPhone ve iPad taşınabilir oyun pazarını oluşturuyorlar.
Nintendo DSi XL
Nintendo'nun taşınabilir oyun konsolu son derece popüler. Teknik olarak DSi ve DSi XL'ın birbirlerinden farkları yok. Nintendo DSi XL işlemcisi 133 MHz saat hızı ile çalışıyor, bununla birlikte 16 MB hafıza, 256 MB dahili flaş bellek ve PAIC3000D ses çipine sahip. İsteğiniz doğrultusunda SD kart ile belleği genişletilebilen taşınabilir oyun konsolunda sistem özellikleri orta derecede ve oyunlardaki grafik performansı çok iyi değil. Nintendo DSi ile DSL XL arasındaki en önemli fark ise ekranın büyük olması, ama her ne kadar ekran büyük olsa da Nintendo ekran çözünürlüğünü aynı tutmayı tercih etmiş. Bu şekilde pixeller arasında uzaklık artmış ve görüntü netliği bozulmuş.
Özet
Taşınabilir oyun konsolu Nintendo DS Gameboy'un halefi ve birçok oyun tipini oynamak için uygun. Nintendo DS'de haftalarca sıkılmadan oynayabileceğiniz birçok oyun mevcut. Gerçekten her kesimden oyunculara hitap edecek oyunlar bulmak mümkün. Ama eğer grafiğe önem veriyorsanız Nintendo DS sizin için doğru konsol değil.
Fiyat : DSi XL 165 Euro(Yurtdışı)
Sony PlayStation Portable (PSP)
Sony PSP açıkça belli olduğu gibi donanım olarak Nintendo DS'ten daha gelişmiş ve daha çok profesyonel oyuncuları hedefliyor. Birçok tanınmış oyun serileri PSP ile taşınabilir oluyor. Teknik olarak az yenilikçi olarak görünse de Nintendo DS'den daha iyi bir taşınabilir oyun konsolu. 32 Bit CPU işlemci ile 10'da 333'e kadar saat hızı sunuyor. PSP 2000'den itibaren 64 MB hafıza ve 4 MB ekran hafızası bulunduran PSP aynı zamanda Sharp'ın 480x272 pixele sahip 16:9 ekranına sahip. Ayrıca Sony oyun konsoluna sadece b-standart desteği sunan bir WLAN çipi yerleştirmiş. 11 Mbit/s'e kadar olan WLAN hızı online oyunlar, sürüm güncellemeleri ve küçük indirmeler için yeterli. Tuşlar ve görünüm olarak Playstation oyun kollarıyla aynı dizayna sahip olan PSP'nin sol tarafından navigasyon tuşları dışında aynı zamanda bir analog bulunuyor. Oyunları 'PlayStation Network' yükleyebilir veya UMD disk denilen diskleri satın alabilirsiniz.
Özet
Sony PSP en sevdikleri oyunlarını yolculuklarda bile oynamak isteyen oyuncular için ideal bir konsol. PSP üzerinde gerçek bir oyununun isteyebileceği her oyunu oynama imkanınız var. Grafikleri orta derecede olan PSP'nin Nintendo ile karşılaştırıldığında çok ileride olduğunu görüyoruz.
Fiyat : 140 Euro'dan itibaren (PSP 3004)
Sony Playstation Portable (PSP)
Aslında bir oyun konsolu olmayan iPod Touch, mobil oyuncular için iyi bir seçenek haline gelmeye başladı. Tüm modellerindeki AppStore erişimi ve uçsuz bucaksız oyunlarıyla iPod Touch'ta taşınabilir oyun konsolları listemize girdi. Retina ekranı sayesinde mükemmel bir görüntü kalitesi sunan iPod Touch dokunmatik ekranıyla beğenimizi topluyor. 'Home Screen' tuşu dışında tuşu bulunmayan iPod Touch'ın dokunmatik ekranı sayesinde tuş eksikliğini hissetmiyorsunuz. 1 GHz saat hızlı işlemcisi, 256 MB hafızası ve 8, 32 ve 64 GB'lık flaş hafıza seçenekleriyle iPod Touch teknik olarak en gelişmiş konsol. Yüksek çözünürlüklü ekranı (960x640 Pixel) ve güçlü donanımı ile 'Rage HD' gibi profesyonel oyunlarda çok güzel grafikler sunuyor. Bir başka avantajı ise oyunlarda ki büyük çeşitlilik. AppStore'da Angry Birds gibi küçük oyunlardan Assassin's Creed gibi profesyonel oyunlara kadar her şeyi bulmak mümkün.
Özet
Apple iPod Touch gerçekten çok yetenekli. iPod Touch'la müzik dinlemek veya film izlemenin dışında istemediğiniz kadar oyunların arasında oyun oynayabilirsiniz. AppStore'da birçok ücretsiz veya düşük ücretli uygulama bulunmakta. Her ne kadar profesyonel oyunlarda bulunsa bu oyunları kısa versiyonlar olduğu için ancak zaman öldürmek için oynanabilir.
Fiyat : 210 Euro'dan başlıyor