Kim, nerede, hangi dilde? Apple Intelligence için işler iyice karıştı

Apple'ın yapay zeka servisi Apple Intelligence, ilk olarak sınırlı sayıda dili destekleyecek. Ancak şirket 2025'te desteklenen dillerin sayısı artacak. Ve muhtemelen bu durum, zaten iyice karışan işleri biraz daha karıştıracak.

Kim, nerede, hangi dilde? Apple Intelligence için işler iyice karıştı

Apple'ın yapay zeka araçları önümüzdeki yıl Almanca, İtalyanca, Korece ve diğer dillerde de kullanıma sunulacak, ancak bir sorun var.

Apple Intelligence'ın kullanıma sunulması oldukça yavaş ilerleyecek gibi görünüyor ve Apple, önümüzdeki aylarda kademeli olarak daha fazla dil için yeni özellikler ve destek ekleyeceğini söylüyor. Apple Intelligence daha önce duyurulan Çince, Fransızca, Japonca ve İspanyolca desteğine ek olarak 2025 yılında Almanca, İtalyanca, Korece, Portekizce ve Vietnamca dillerine de genişleyecek.

Apple, Apple Intelligence'ı ABD'de ilk olarak Ekim ayında iOS 18.1, iPadOS 18.1 ve macOS Sequoia 15.1 sürümleriyle birlikte İngilizce olarak sunacak. Bu nedenle, Apple'ın en yeni akıllı telefon serisi Cuma günü piyasaya çıktığında bir iPhone 16 alırsanız yapay zekaya hemen erişemeyeceksiniz.

Yapay zeka uygulamaları Aralık ayında Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve İngiltere'de yerelleştirilmiş İngilizce dilinde kullanıma sunulacak. Apple ayrıca önümüzdeki yıl Hindistan ve Singapur'da da bu özellikleri İngilizce olarak sunmaya başlayacak. Daha fazla dil desteği ise daha sonra duyurulacak. Yani Türkçe için şu anda elimizde net bir bilgi yok.

Yapay zeka işi biraz karışık

Ancak Apple Intelligence'ın kullanıma sunulması kapsamında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var. Apple bu araçları Avrupa Birliği'nde ya da Çin anakarasında hemen sunmayı planlamıyor. Yani Apple Intelligence'ı Portekizce ya da Fransızca olarak kullanabilecek olsanız da, bunu Portekiz'de ya da Fransa'dayken yapamayabilirsiniz.

Eğer AB'deyseniz ve Apple ID Ülke/Bölgeniz de AB içinde kayıtlıysa Apple Intelligence'ı çalıştıramayacaksınız. Eğer AB dışında seyahat ediyorsanız, aygıt diliniz ve Siri diliniz desteklenen bir dile ayarlandığında Apple Intelligence çalışacak.

Ayrıca, mevcut durumda, Apple Intelligence Çin anakarasından satın alınan telefonlarda çalışmayacak. Başka bir yerden satın aldıkları bir iPhone ile Çin'e seyahat edenler de Apple ID Ülke/Bölge'leri Çin anakarasına ayarlıysa bu araçlara erişemeyecekler.

Tüm bunların sebebi ise, yapay zeka servisinin AB ve Çin'de geçerli yönetmeliklere ve yasalara uygun olmaması. Yine de Apple AB ve Çin için gerekli başvuruları ve değişiklikleri yapacağını söylüyor.