Kiev üzerindeki gizemli ışık neydi?

Çarşamba günü Kiev üzerinde gizemli bir ışık parlaması soru işaretleri yarattı. Ukraynalı yetkililer bu ışığın, atmosfere girerek yok olması beklenen bir NASA uydusu olabileceğini öne sürdü. Ancak ABD'li yetkililer söz konusu uydunun hala yörüngede olduğunu söylüyor.

Kiev üzerindeki gizemli ışık neydi?

Çarşamba günü Ukrayna'da Kiev üzerinde gece gökyüzünü aydınlatan ışık parlamasına neyin sebep olduğuna dair gizem, NASA'nın uydu şüphesini reddetmesinin ardından hala çözülmedi.

Insider'a göre kentte hava saldırısı alarmının tetiklenmesinden dakikalar önce gökyüzünü aydınlatan ışık korkuya yol açtı. Hızla alçalan ve yok olan nesnenin ne olduğu henüz tespit edilmiş değil. Askeri yetkili Serhiy Popko, alarmın çalmasına rağmen hava savunma sisteminin çalışmadığını söyledi.

Popko, bu ışığın NASA'nın daha önce dünyaya geri döneceğini duyurduğu bir uydudan kaynaklandığını düşündüklerini söyledi.

The New York Times'a göre Ukrayna Hava Kuvvetleri parlamanın düşen bir uydu veya bir meteor tarafından oluşturulduğunu iddia etti.

Ancak NASA'nın İletişim Ofisi'nden Rob Margetta, BBC'ye verdiği demeçte, uydunun olay sırasında hala yörüngede olduğunu söyledi. NASA daha önce, güneş patlamalarını analiz etmek için yörüngeye gönderilen ve görevi sona eren bir uydunun birkaç gün içinde atmosfere çarpacağını söylemişti.

Harvard'lı astronom Jonathan McDowell ise parlamaya uydunun neden olmasının imkansız olduğunu düşünüyor.

Uzmanlar ışığın nedenini tam olarak doğrulayamasa da bazı teoriler var.

Hertfordshire Üniversitesi'nden gökbilimci Sam Rolfe Perşembe günü Insider'a yaptığı açıklamada, parlamanın bir meteorun tüm belirtilerine sahip olduğunu söyledi. Rolfe, boyut, ışık izi, renk ve ışık parlamasının, en azından bir futbol topu ya da çamaşır makinesi büyüklüğünde bir uzay taşının atmosfere çarparak parçalanmasıyla uyumlu olduğunu söyledi.