Çok kaliteli telefonlar üretince maliyetin altından kalkamayan ve akıllı telefon pazarından çekilen LG, birkaç sene önce, kasası çizilse de kendi kendini tamir eden ve çizikleri kapatan bir telefon üretmişti. Ancak, marifetlerini Apple kadar büyük şovlarla tanıtmayı başaramadığı için LG'nin bu üst seviye yetenekleri yeterince dikkat çekmeyi başaramadı.
Şimdi bilim insanları, telefonun kasasını değil, doğrudan ekranın kendi kendini tamir etmesini sağlayan bir teknolojiyi hayat geçiriyorlar. Böylece sağa sola çarptığı için çizilen telefon ekranları sorun olmaktan çıkacak çünkü aynı insan derisindeki küçük yaraların zamanla kapanması gibi, telefon camındaki çizikler de zaman içinde kendini kapatacak.
Yayınlanan makaleye göre, bilim insanları başka bir konu üzerinde çalışırken, tesadüf eseri, telefon ekranlarının kendi kendini tamir etmesinin yolunu keşfettiler. Bunun için ekranın suyla buluşması gerekiyor. Örneğin ıslak bir peçeteyle camı silmek, yeterli oluyor. Suyu gören telefon ekranı ise çiziklerin ve kırıkların arasını yeni kristallerle doldurarak ekranın üzerindeki yaraları temizliyor.
Yeni bir ekran materyali
Bu ekranlarda aslında, telefonlarda görmeye alıştığımız normal camlar kullanılmıyor. Peptidlerden oluşan, cam görünümüne sahip farklı bir materyal telefon ekranı olarak kullanılıyor ve peptid molekülleri suyla buluştuğunda, moleküller arasında eksik olan köprüleri yeniden kuruyor. Ardından su buharlaşıyor ancak oluşan köprüler cam görüntüsüyle kırıkların, çiziklerin arasını dolduruyor.
Elbette bu cam gibi materyali henüz eğip bükmek mümkün değil, dolayısıyla bu maddeyle telefon ekranı yapıldığında, şu anda popüler olan bükülüp katlanabilen ekranlar olmayacak. Henüz çok yeni olan bu teknolojinin telefon cihazlarında kullanılacak ticari ürüne dönüşmesi de birkaç sene alacaktır. Siz bu sırada telefon ekranınızı kırmamaya dikkat edin. Dövizin yüksek olduğu bir yerde yurt dışından gelen telefon ekranları hala pahalı yedek parçalar... Keyfiniz kaçmasın.