Kelebekler, 4.000 km'lik kesintisiz bir yolculuğu nasıl tamamlayabiliyor?

Biz kelebeklerin ömrünü bir gün sanıyorduk ama bilim insanları çok farklı bir keşif yaptı. Bir kelebek günlerce süren ve 4.000 km'yi aşan bir yolculukla Atlas Okyanusu'nu nasıl geçebiliyor?

Kelebekler, 4.000 km'lik kesintisiz bir yolculuğu nasıl tamamlayabiliyor?

Boyalı Hanım Kelebekleri veya Diken Kelebeği (Vanessa cardui) olarak bilinen bir kelebek türü, uzun yolculuklar yapmasıyla bilim dünyasında ünlüydü. Ancak bilim insanları şimdi yeni bir detay keşfetti.

Araştırmalara göre, bu kelebeklerin ilk kez okyanuslarda da kesintisiz uçuş yapabildikleri ortaya çıktı. İki küçük kanadıyla bu böceklerin Atlantik Okyanusu'nu geçerek 4.200 kilometrelik göç yolculuğuna çıktıkları haritalandı.

Bu transatlantik uçuşların ilk belirtisi Ekim 2013'te araştırmacı Gerard Talavera'nın Fransız Guyanası'ndaki bir plajda birkaç Boyalı Hanım Kelebeği tespit etmesiyle ortaya çıktı. Canlı bulunanlar gözle görülür şekilde dinleniyordu ve hepsinin kanatlarında hasar vardı, ancak olağandışı olan bu değildi. Şaşırtıcı olan şu ki, bu kelebekler normalde Güney Amerika'da bulunmuyordu.

Uzun mesafeli göçmenler olarak ünleri ve yırtık kanatları göz önüne alındığında, renkli böcekler muhtemelen oldukça uzun bir yolculuk yapmışlardı. Peki bu yolculuk onları okyanusun öte tarafından mı getirmişti? Bilim insanları bu sorunun cevabını aramaya koyuldular.

Talavera ve uluslararası bir araştırma ekibi bu soruyu yanıtlamak için bir dizi teknik kullandı. Çünkü bir kelebeğe bir kuşa taktığınız gibi takip cihazı takamazsınız, bu yüzden bilim insanları daha yaratıcı bir çözüm geliştirdi.

Güney Amerika sahilinde buldukları kelebeklere DNA testi yapan ekip bunların Avrupa ve Afrika'daki popülasyonlarla ilişkili olduğunu gösterdi. Bu da, kelebeklerin aslında Kuzey Amerika'dan gelmiş olabilecekleri teorisini çürüttü.

Bunlar Afrika polenleri!

Ayrıca kelebeklerin üzerinde bulunan polen tanelerini DNA testine tabi tuttular ve bu polenlerin sadece Afrika'nın Sahel bölgesinde bulunan bitkilere ait olduğu ortaya çıktı; bu da kelebeklerin gerçekten de Atlantik Okyanusu'nu uçarak geçtiklerini ispatladı.

Ancak, bu kelebeklerin hayatlarına Afrika'da başladığına dair bir kanıt yok. Aslında Avrupa'da doğup güneye Afrika'ya inmiş ve oradan da Güney Amerika'ya geçmiş olma ihtimalleri de var ki, bu da 7.000 km'lik bir yolculuk demek.

Dolayısıyla aylar süren bu yolculuklar Kelebeklerin sandığımız kadar da çaresiz böcekler olmadığını ortaya koyuyor.