Kedilerin kulaklarında neden fazladan bir kıvrım var?

Kedilerin kulaklarına dikkatli bakarsanız, fazladan bir kıvrıma sahip olduklarını mutlaka fark edeceksiniz. Peki, Henry Cebi olarak adlandırılan bu kıvrım neden var ve kedilerin ne işine yarıyor?

Kedilerin kulaklarında neden fazladan bir kıvrım var?

Aniden durup bizim göremediğimiz şeyleri izleyerek çevrelerindeki insanları endişelendirmeleri gibi tuhaf davranışları ve insanlar tarafından aktif olarak evcilleştirilmemelerine rağmen bir gün yanımızda yaşamaya karar vermeleri gibi, kedilerin pek çok garip özelliği vardır. Bu özelliklerden biri de, kulaklarındaki garip kıvrımlar olabilir. Peki kedilerin kulaklarında neden böyle sıra dışı bir oluşum var?

Henry Cebi

Bir kedinin kulaklarının üçgen şekline kulak kepçesi denir ve kulak kepçesinin dışındaki küçük kıvrıma (veya cebe) Henry Cebi denir. Bu kıvrımın teknik terimi kutanöz marjinal kesedir ve aslında, köpekler ve yarasalar da dahil olmak üzere pek çok hayvan türü bu tuhaf kıvrımlara sahiptir.

“Henry Cebi” tanımına dair bilinen en eski referans 1971 tarihli bir arşivde yer alıyor, ancak bu terimin nereden geldiğine dair sahip olduğumuz bilgi büyük oranda bu noktada sona eriyor.

Hartpury Üniversitesi’nde hayvan sağlığı alanında öğretim görevlisi olan Dr. Bozena Zaleska, Kinship ile yaptığı görüşmede “Bunun elektromanyetizma ve ses dalgaları üzerine çalışan Joseph Henry’den geldiği öne sürüldü, bu yüzden onu onurlandırmanın güzel bir yolu olabilir” dedi. Ancak ismin kökeni sadece tahminlerden oluşuyor.

Joseph Henry ile bu bağlantı, yine tamamen varsayımsal olan kutanöz marjinal kesenin iddia edilen kullanımından kaynaklanıyor. Bu keselerin neden var olduğu tam olarak bilinmiyor, ancak herhangi bir kanıt henüz bulunmamış olsa da, genel olarak hayvanların işitmesini iyileştirdikleri düşünülüyor.

Teorilerden biri, bu ekstra deri parçasının kulağın daha iyi hareket etmesini sağlayabileceğini öneriyor. Kulaklarında 32 kas bulunan kediler, seslerin kaynağını bulmaya yardımcı olmak için kulaklarını birbirlerinden bağımsız olarak döndürebilir ve diğer kedilerle (ve insanlarla) iletişim kurmak için kulak hareketlerini kullanabilir, bu nedenle ekstra hareket yeteneğine sahip olmaları faydalıdır. Ayrıca sesleri yükseltmek ve hem yüksek hem de düşük perdeli seslerin algılanmasına yardımcı oldukları da düşünülüyor.

Kedilerin akıl almaz duyma yeteneği

Kediler, 48 Hz ile 85 kHz aralığındaki ses dalgalarını duyma yetenekleriyle memeliler arasında en geniş işitme aralıklarından birine sahiptir. Kutanöz marjinal kesenin, cebin duvarlarında daha düşük perdeli sesleri sektirerek ses dalgalarının kulağa girmesi için geçen zamanı arttırması sayesinde daha yüksek perdeli seslerin algılanmasına yardımcı olduğuna inanılıyor.

Kutanöz marjinal kesenin körelmiş olması ve modern türlerde artık bir amaca hizmet etmemesi de mümkün. Ancak etkileyici işitme yeteneklerine sahip birçok türde görüldüğü için, işitme yeteneğine bir katkısı olduğu düşünülüyor.