Kayıp robot 40 yıl sonra ortaya çıktı!

Eski Sovyetler'in 1970'de Ay'a gönderdiği ve daha sonra kaybettiği robot bakın nerde, nasıl bulundu.

40 yıl sonra ortaya çıktı!

Son zamanlarda NASA, Sovyetlere çalışıyor. Hatırlayacağınız gibi kısa zaman önce size NASA'nın Ay üzerinde Sovyetlerin kaybolan Lunokhod 2 adlı robotunu nasıl bulduğunu aktarmıştık. NASA Ay üzerindeki aramalarına devam ederken yeni bir keşif daha yaptı. Ay'ın yörüngesinde, yüzeyden yaklaşık 45 kilometre yukarıdan geçen Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) adlı uydusu tam 40 yıl öncesinden kalma, Sovyetlerin Lunokhod 1 adlı uydusunu buldu.

LRO, Ay yörüngesinde defalarca dönerek, yüzeyin fotoğraflarını çekiyor ve gönderdiği lazer ışınlarının yol açacağı bir yansıma olup olmadığını kontrol ediyordu. Aynı alanın üzerinden yaklaşık 30. kez geçerken bir yansıma görüldü. Bu esnada fotoğrafları da çekilen yansıma detaylı incelenince bunun 1970 yılında Sovyetlerin Ay'a gönderdikleri Lunokhod 1 olduğu anlaşıldı.

1970 yılında Ay'a inen Lunokhod 1, tam 11 ay boyunca başarıyla Ay yüzeyini incelemiş ve bulgularını Dünya'ya göndermişti. Fakat 11 ay sonra bir anda Lunokhod 1 ile iletişim kesilmiş, proje de 4 Ekim 1971'de resmen sona erdirilmişti. Tam 40 yıl sonra NASA emektar robotu buldu ama onu oradan almak pek mümkün olacak gibi görünmüyor...

Okuyucu Yorumları