Microsoft, antivirüs ürünleri üreten güvenlik firmaları tarafına haksız davranmak ile suçlanmakta ve üçüncü parti çözümleri, Windows'un içerisinde yer alan kendi anti-malware sistemlerinin lehine devre dışı bıraktığı söyleniyor.
Bu eleştiri, lider üçüncü parti güvenlik araçlarından birini üreten Kaspersky Lab'ın CEO'su Eugene Kaspersky tarafından yapılmış durumda.
Kaspersky'nin söylediğine göre Windows 10'un, ayarları varsayılana geri döndürme ve hatta bazı durumlarda kullanıcıların uygulamalarını silerek Microsoft'un kendi çözümleri ile değiştirme alışkanlığı bulunuyor.
Ayrıca, belirtilene göre, kullanıcılar Windows 10'a geçiş yaptıklarında uyumsuz olan antivirüs yazılımları otomatik olarak durdurularak firmanın kendi Windows Defender çözümünü aktif ediyor ve güvenlik firmaları yazılım uyumluluğunu garantilemek için henüz yeterli zaman harcamış değiller.
Tabi ki Windows Defender, var olan AV ürününün devre dışı bırakılmasından sonra kullanıcıların hiçbir güvenliğe sahip olmamalarındansa bir miktar güvenliğe sahip olduklarını garantilemek için aktif oluyor.
Bu noktada da tartışma, uyumluluğun sağlanmasına veya firmaların, Kaspersky'nin sahip olmadıklarını söylediği, uyumluluk sağlamak için yeterli zamana sahip olmalarına dönüşüyor. Ayrıca Microsoft'un, rekabeti kenara itmek için başka yöntemlere de başvurduğu söylenmekte.
Örneğin Kaspersky'nin söylediğine göre, bir antivirüs yazılımı ilk kontrolde Windows 10 güncellemesi ile uyumlu olarak gözükse de, "garip bir şeyler oluyor ve Defender yine kontrolü ele geçiriyor."
Kaspersky'nin söylediğine göre üçüncü parti bir güvenlik sistemi güncelleme sonrasında başarılı bir şekilde çalışsa bile Windows, bir bilgilendirmeden çok uyarıya benzeyen büyük bir bilgilendirme kutusu açıyor ve Defender'ın çalışmadığını söylüyor. Bu kutuda bulunan büyük bir aktif etme tuşu da kullanıcıların kendilerini güvene alacakları hissi ile tıklayabilecekleri bir istek yaratmakta.
Uzun yazısında Kaspersky, Microsoft'un kullanıcıları fark ettirmeden kendi ürününe yöneltmeye çalıştığına inandığı başka yöntemleri de açıklamakta. Dahası, bağımsız araştırma firmalarının belirttiğine göre Defender, giderek daha iyi hale gelse de diğer pek çok üst seviye antivirüs seçeneğinden çok daha kötü bir koruma yöntemi olmakta.
Microsoft'un Defender'ı öne çıkartmaya çalışırken, rakip firmaları engellemeye çalışmasının yanı sıra kullanıcıların da güvenliğini tehlikeye attığı sonucuna ulaşan Kaspersky, bu sebepten dolayı AB ve Rusya düzenleyicileri ile görüşerek Microsoft'un "rekabet karşıtı kanunlara aykırı hareketini durdurması" gerektiğini belirtmiş durumda.
Kaspersky, Microsoft'un bir güncellemeden önce kullanıcıları uyumsuz yazılımlar hakkında uyarması gerektiğini ve Microsoft'un yeni sürümlerini yazılım geliştiricilere uyumluluğu sağlayacak kadar yeterli zaman önce sunması gerektiğini savunmakta.
Her ne kadar yapılan bu ikinci istek (daha fazla zaman) bunun anlamının kullanıcıların güncellemelere daha geç ulaşmaları anlamına gelmesi durumda tepki alacak olsa da, Kaspersky'nin yazısı internet üzerinde oldukça dikkat çekmiş durumda ve Microsoft'un vereceği cevabın da oldukça ilgi çekici olacağı kesin...