Kaspersky itirazdan vazgeçti, kepenkleri tamamen indirmeye karar verdi

ABD'nin baskılarına daha fazla dayanamayan Rus siber güvenlik devi Kaspersky, ülkede kepenklerini tamamen indirmeye hazırlanıyor.

Kaspersky itirazdan vazgeçti, kepenkleri tamamen indirmeye karar verdi

Zero Day’in haberine göre Kaspersky, ABD merkezli bölümünü çok yakında kapatacak ve burada çalışan personelini işten çıkaracak. Haber kaynağı, Kaspersky’nin 20 Temmuz’dan itibaren çalışanların işten çıkarılması da dahil olmak üzere ABD’deki faaliyetlerini sonlandıracağını doğruladığını söyledi.

Haziran ayında ortaya çıkan haberler, ABD’nin Kaspersky ürünlerinin satışını yasaklamaya hazırlandığını ve ardından bu yasağı yerine getirdiğini belirtiliyordu. Kaspersky başlangıçta yasağa mahkemede itiraz edeceğini söyledi ancak son işten çıkarma haberlerine bakılırsa, bu itiraz hakkındaki tutumunu değiştirmiş olabilir.

Zero Day tarafından elde edilen açıklamada Kaspersky, “Şirket, ABD’deki yasal gerekliliklerin etkisini dikkatle inceleyip değerlendirdi ve ülkedeki iş fırsatları artık geçerli olmadığı için bu üzücü ve zor kararı verdi” dedi. Siber güvenlik şirketi, ABD’deki çalışmalarını sonlandırmasından 50’den az çalışanın etkileneceğini söyledi. Etkilenenlerden bazıları şu anda kıdem tazminatlarını aldıklarını bildirdi ancak ayrıntıları paylaşmadı.

Kaspersky’nin yazılımları, özellikle Windows bilgisayarlarda kötü amaçlı yazılımlardan koruma yetenekliyle önemli bir yere sahip. Ancak ABD hükümeti, Kaspersky’nin Rus hükümetiyle bağlantıları olduğunu iddia ederek, bilgisayarlar üzerinde sahip olduğu ayrıcalıklı konum konusunda endişe duyuyor ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle ağır yaptırımlara maruz kalan Rus hükümetinin yararına bilgisayarlardan verilerin çalınabileceğini söylüyor.

Elbette Kaspersky bu iddiaları pek çok kez yalanladı ancak bunun pek bir etkisi olmadı. Devreye girecek yasak, Kaspersky ürünlerinin yazılım güncellemelerinin indirilmesini, yeniden satışını ve lisanslanmasını engelleyecek. Bu yüzden ABD’de yer alan ve Kaspersky kullanan şirketlerin, kararlar devreye girmeden önce yeni bir alternatif bulması gerekecek.