Hafıza kartlarını okumak ve yazmak için kullanılan donanım birimleridir. Çeşitli arabirimlere sahip hafıza kartlarını, USB arabirime çevirerek tıpkı flash bellek gibi kullanımına imkan verir. Kart okuyucular üç gruba ayrılırlar. Kingston ve Sandisk yaygın üreticilerdir.
Tek Kart Okuyucu: Herhangi bir kart çeşidine ait sadece tek bir kartı destekleyen cihazlardır.
Tek Seri Kart Okuyucu: Kart çeşitlerinden bir çeşide ait tüm kartları okuyan cihazlardır. Örneğin sadece Memory Stick versiyonlarını destekleyen kart okuyucular.
Çoklu Kart Okuyucu: Birden fazla kart çeşidini ve onların alt modellerini destekleyen cihazlardır. Bunlar "9 in1", "23 in 1" gibi isimlendirilmelerle belirtilir. Örneğin günümüzde hemen hemen tüm kart çeşitlerini destekleyen okuyucular bulunmaktadır.
Kart Okuyucu Parametreleri
İşletim Sistemi Desteği: Birçok kart okuyucu Linux, MacOsX v10.1.2, Win2000 SP3, SP4, WinXP SP1, SP2 ve WinVista işletim sistemleri ile sorunsuz çalışmaktadır. Fakat Win98, WinMe, WinNT gibi işletim sistemleri tarafından sürücü kurulmaksızın çalışmamaktadır. İhtiyaca göre bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Desteklenen Kart Adedi: Kart okuyucunun desteklediği kart çeşitleri ne kadar çok olursa o kadar iyidir. Çoklu kart okuma desteği bulunan okuyucular "xx in 1" şeklinde bir parametreye sahiptir. xx parametresi desteklenen kart çeşidini göstermektedir. Örneğin 21 in 1 parametresi 21 çeşit kartın desteklendiğini(okunup yazılabileceğini) göstermektedir.
USB Tipi: Bilindiği üzere kart okuyucular bilgisayara USB arayüzü ile bağlanırlar. USB bağlantı hızını gösteren sınıfları en üst seviyede (USB2.0/3.0) olursa kart okuma/yazma performansı yüksek olacaktır. Fakat eski bir bilgisayar kullanılacaksa USB1.0 veya USB1.1 destekli bir kart okuyucu almak gerekecektir.
NOT: Bazı hafıza kartlarında entegre USB arayüzü ve soketi olduğu için bu tip kartların okunması için hafıza kartı şart değildir. Yukarıda USB ve SD arayüze sahip bir hafıza kartı görülmektedir.