Kanser vücuttaki hemen her organda ortaya çıkabilse de, kalbi de etkileyebileceğini muhtemelen duymamışsınızdır. Ama ne yazık ki böyle bir gerçek var. Kalbin vücut için ne kadar temel olduğunu düşündüğünüzde bunun oldukça şaşırtıcı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu durum çok nadir olsa da, insanlarda birincil kalp kanseri görülmesi mümkün.
Birincil kalp tümörleri o kadar nadirdir ki, istatistikler çok azdır. Ancak bir tahmin, bunların insanların yüzde 0,0017 ila yüzde 0,028'inde meydana geldiğini gösteriyor. Ancak bu tümörlerin hepsi kötü huylu değildir.
Tıpkı vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi, bir kişinin kalbinde, örneğin miksoma olarak bilinen, kötü huylu olmayan (kanserli olmayan veya iyi huylu) tümör büyümeleri olabilir. Bunlar iyi huylu olsalar da, tümör kalp odalarındaki kan dolaşımını etkilerse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kötü huylu kalp tümörleri
Daha korkutucu olan ise, birincil kalp tümörlerinin sadece yüzde 25'ini oluşturan kötü huylu kalp tümörleridir.
Chicago'daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi'nde bir kardiyolog ve kardiyo-onkoloji direktörü olan Dr. Tochukwu Okwuosa, açıklamasında “Kariyerim boyunca, muhtemelen iki ya da üç kez kalbin kötü huylu birincil kanserlerini gördüm” diyor ve devam ediyor: “Çok yaygın maligniteler değiller ve çoğu insanın onlar hakkında sıklıkla konuşmamasının nedeni de bu.”
Diğer kötü huylu kanserlerden farklı olmayan bir şekilde bu durum, kontrol edilemeyen hücre büyümesini içerir, bu da metastaz olarak adlandırılan süreç ile hastalığın yayılmasını ve vücudun diğer bölgelerini işgal etmesini sağlar. Bu kalpte meydana geldiğinde, özellikle agresif olabilir.
Dr. Okwuosa “Kötü huylu (malign) olduklarında maalesef gerçekten kötü huylu oluyorlar" diyor ve ekliyor: "Hiç kimse kalbindeki tümörün malign bir kanser olduğunun kendisine söylenmesini istemez çünkü onu tedavi etme şansı çok düşüktür ve kemoterapiyle bile ölüm şansı çok yüksektir.” Karşılaştırma açısından bakıldığında, kalbin en yaygın kötü huylu tümörlerinden biri yumuşak bağ dokularından çıkan sarkomdur. Son derece nadir olsa da, hasta için son derece rahatsız edici bir teşhistir.
Kalp kanserinden ölen ünlüler de var
Tanınmış isimlerin çok azı kalp kanseri geçirdi. Off-White markasının arkasındaki ünlü moda tasarımcısı Virgil Abloh, kalbin kan damarlarını etkileyen nadir bir kanser türü olan kalp anjiyosarkomu nedeniyle 2021’de 41 yaşında hayatını kaybetti. 1980'li yıllarda rock grubu Kiss’in davulcusu olan Eric Carr, 1991 yılında yine 41 yaşında kalp kanserinden hayatını kaybetti.
Kalp inanılmaz bir organdır, ancak herhangi bir kanser önleyici süper güce sahip değildir. Bu yüzden de kalp kanserinin bu kadar nadir görülmesi şaşırtıcı olabilir. Kalp kanserinin nadirliğini açıklamak için birkaç farklı teori bulunuyor.
Kalp kanseri neden nadir görülür?
Bu teorilerden biri, kalp kasını oluşturan hücrelerin (kardiyak miyositler) aşırı seviyede farklılaştığı yönündedir.
Kanser, hücre bölünmesi sırasındaki bir “hata” nedeniyle ortaya çıkar ve mutasyona uğramış bir hücrenin anormal şekilde çoğalmasına ve kontrolsüz bir şekilde bölünmesine neden olur. Ancak, kalp kasındaki hücreler, örneğin derinin epitel hücreleri gibi diğer organlara kıyasla daha sonraki yaşamlarında bölünmezler.
Bu, kalbin hasarlı dokuyu onarmada iyi olmadığı anlamına gelse de, tümörlere karşı bir miktar dirençli olmasını sağlar.
Kalp kanserlerinin aşırı nadir olması, ilk bakışta tabii ki olumlu bir durum. Ancak bu, hastalık hakkında ciddi bir kesin veri eksikliği olduğu anlamına gelir ve bu da doktorların hastalıkla başa çıkmasını zorlaştırır. Örneğin, belirli bir yaşam tarzı seçiminin veya sağlık durumunun kalp kanseri riskini artırıp artırmadığı bile net olarak bilinmiyor. Kalp tümörlerinin nasıl ve neden ortaya çıktığı veya en iyi nasıl tedavi edileceği de belirsiz.
Kalp kanseri belirtilerini saptamak da zor olabilir. Bazı tümörler hiç semptom göstermezken, diğerleri sadece yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi spesifik olmayan semptomlara neden olur.
Kendinizi kötü hissediyorsanız ve bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, bunun sebebinin bir kalp tümörü olması pek olası değildir. Ancak kalp tümörü olmasa bile başka bir hastalığınız olabileceği için, her zaman bir tıp uzmanına başvurmanızda fayda var.
Dr Okwuosa, açıklamasını “Her zaman bunu vurgulamayı severim: Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, kontrol ettirin. İşin özü bu, değil mi? Bence bazen insanlar kendilerini iyi hissetmeyebilir ve 'ah, biliyorsun, bu geçecek' derler. Ne yazık ki, bazen, siz geldiğinizde çok geç oluyor. İnsanlar emin değilse, kontrol edilmeleri ve değerlendirilmeleri gerekir” diyerek tamamlıyor.