Bilim insanları araştırdı: Kadınlar neden evde daha fazla iş yapıyor?

Kadınların neden evde daha fazla iş yaptığını hiç merak ettiniz mi? Eğer ettiyseniz, bilim dünyasının artık size verecek bir cevabı var...

Kadınlar neden evde daha fazla iş yapıyor?

Dağınık mutfak tezgahları, dağınık yataklar veya kirli çamaşırlar... Bu gibi ev işleri söz konusu olduğunda, bazen erkekler yapılması gereken bir işin farkında değilmiş gibi görünebilir. Ve bilim insanları, artık bu durum için bir sebep bulmuş gibi gözüküyor.

Cambridge Üniversitesi'nden uzmanlar, erkeklerin ve kadınların evdeyken farklı “harekete geçme olasılıkları” gördüklerini öne sürüyorlar. “Olanaklılık Teorisi” olarak adlandırılan bu görüşün, çoğu durumda neden kadınların ev işi ve çocuk bakımı yükünü daha fazla üstlendiğine dair bir açıklama sunabileceğini söylüyorlar.

Araştırmacılar, Philosophy and Phenomenological Research dergisinde şöyle bir örnek kullanıyor: “Jill dağınık mutfağa girdiğinde bulaşıkların yıkanması, yerlerin süpürülmesi, buzdolabının doldurulması, tezgahın silinmesi, geri dönüşüm kutusunun boşaltılması, tezgahın üzerindeki olgun muzların ise tüketilmesi gerektiğini görüyor. Jack ise, elbette, lavaboda bulaşık olduğunu, muzların sarıdan çok kahverengi olduğunu veya buzdolabının boş olduğunu görüyor. Fakat bu algılar onu ‘dürtmüyor’ - yapılması gereken ilgili görevi göstermiyor.

Ekip, kadınların muhtemelen sosyal koşullanma nedeniyle bir eylemin kendisini 'davet ettiğini' görme olasılığının erkeklerden daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Profesör Paulina Sliwa, bir olanaklılık ya da bir “eylem olasılığı” algılamanın, sizi fiziksel eyleme hazırlayan sinirsel bir süreci tetikleyebileceğini açıklıyor: “Bu, hafif bir dürtüden ezici bir zorlamaya kadar değişebilir, ancak genellikle uygun şartlara göre hareket etmemek zihinsel çaba gerektirir. Gerekli durumlar dikkatinizi çekebilir. Görevler, tamamlanana kadar algılayıcıyı rahatsız edebilir veya diğer planlardan uzaklaştırabilir.” Bunun, kadınları ya yürütülen ev işi veya çocuk bakımı miktarında bir dengesizlik ya da kullanılan zihinsel kaynakların miktarı arasında bir eşitsizlik olduğu bir “Madde-22” durumuna soktuğunu söylüyor.

Dr. Tom McClelland ise şunları söylüyor: “Temizlik veya kişisel bakım gibi bazı beceriler (toplumlar tarafından) açıkça cinsiyetlere ayrılmıştır ve kızların erkeklerden daha fazla ev işi yapması beklenir. Bu, onların ev ortamını görme biçimlerini, bir tezgahı ‘silinecek’ olarak görme biçimlerini eğitiyor.

Araştırmacılar, erkeklerin evde ‘harekete geçme olasılıklarını’ fark etme hassasiyetlerini geliştirmeye teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor. Dr. McClelland, "bir erkek, örneğin çaydanlığın kaynamasını her beklediğinde kırıntıları süpürme kararı alabilir. Bu, görmedikleri görevleri yapmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda algılarını kademeli olarak yeniden eğitir ve böylece gelecekte elde edilebilirliği görmeye başlarlar” diyor.