Kablo internet mi, Fiber internet mi, DSL mi? Nedir, ne değildir, hangisi daha iyi?

Bugünün en çok kullanılan üç internet bağlantı seçeneği olan kablo interneti, fiber interneti ve DSL'i mercek altına aldık. Hangisi tam olarak nedir; hangisini neden tercih etmeliyiz?

Kablo internet mi, Fiber internet mi, DSL mi? Hangisi daha iyi?

Yeni bir yere taşınırken, aklımızdaki en önemli sorulardan biri artık hangi internet bağlantı seçeneklerinin o bölgede desteklendiği oluyor. Modern internet için çok yavaş olmasından dolayı 56K çevirmeli bağlantı istemeyeceğiniz kesin. Uydu internet ise şu anda çok pahalı ve sorunlu olabiliyor. Hücresel veri oldukça gelişmiş olsa da, halen kablolu bir seçenekle tam olarak aynı seviyede değil ve çok daha pahalı. Bu durumda geriye kablo, fiber ve DSL seçenekleri kalıyor.

Kablo internet nedir?

Kablo internet, kablolu televizyonla aynı teknolojiyi kullanır. Veriler, genellikle kısaca “koaksiyel” olarak adlandırılan bir koaksiyel kablo aracılığıyla hareket eder. Bu kablo, bir dielektrik yalıtkan, dokuma bir bakır koruma ve bir dış plastik tabaka ile çevrili bir bakır çekirdekten oluşur.

Kablo internet, evinizde veya ofisinizde bir kablo modem ve operatörünüzün bulunduğu yerde bir kablo modem sonlandırma sistemi gerektirir. Bu sistem, modeminizi internete bağlayan parçadır.

Koaksiyel kablo, büyük miktarda bant genişliği ile aynı anda hem internet bağlantısı hem de televizyon erişimi sağlama kapasitesinden daha fazlasını sunar. Bu nedenle, genellikle iki hizmet bir arada sunulur.

Fiber internet nedir?

Fiber internet, fiber optik kablolar aracılığıyla iletilir. Fiber optik kablo, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik lifler içerir. İster bir telefon görüşmesi ister bir podcast olsun, verileriniz bu ışığın içinde yer alır.

Bu süreç, toplam iç yansıma sayesinde çalışır. Işık bir malzemeye çarptığında emilebilir, yansıtılabilir veya kırılabilir. Kablodan kaçmaya çalışırken ışık emilirse, diğer uçta bağlantı yoksa veya kabloda kırılırsa, veri diğer uca ulaşamaz. Verinin diğer uca ulaşması için ışığın sürekli olarak bir uçtan diğerine yansıması gerekir.

Bu nedenle lifler iki katmandan oluşur: Çekirdek ve kaplama. İç ve dış katmanların her ikisi de silikon dioksit gibi bir cam türünden yapılmıştır. Ancak, dış kaplama, çekirdekten daha düşük bir kırılma indeksi elde etmek için karıştırılmış başka malzemelere sahip olabilir. Kaplama daha yüksek bir indekse sahipse, iletim sırasında ışık kablodan kaçacaktır.

DSL internet nedir?

DSL (digital subscriber line), dijital abone hattı anlamına gelir ve telefon hatları üzerinden veri iletmek için kullanılan bir teknoloji türüdür. Çevirmeli bağlantıdan farklı olarak DSL, aynı anda bir sabit hat üzerinden telefon görüşmeleri yapmanızı engellemez.

DSL mevcut telefon hatlarını kullandığından dolayı, her ikisi de genellikle kabloları yer altına gömmek için hendek kazmayı gerektiren kablo veya fiber internetten daha ucuz bir şekilde sunulabilir.

Çoğu müşteri asimetrik DSL olarak bilinen bir hıza sahiptir ve indirme hızları yükleme hızlarından daha yüksektir. Bu kavram, kullandığımız internet türünden bağımsız olarak çoğumuzun deneyimlediği şey olduğundan dolayı tanıdık gelebilir.

Araştırmacıların geçişli bakır telefon hatlarını kullanarak her iki yönde de 1Gbps'nin üzerinde hızlara ulaşması ile simetrik DSL de mevcuttur. Ancak pratikte DSL hızları çok daha yavaştır.

Fiber bu seçeneklerin şüphesiz en hızlısı olsa da aradaki fark giderek kapanıyor. Google Fiber, 2Gbps'ye kadar hız sözü veriyor. Karşılaştırıldığında, Comcast'in kablo planları yaklaşık 1 Gbps (Gigabit Ethernet) ile maksimuma çıkıyor, ancak şirket 2025 yılına kadar 2 Gbps hızına ulaşacağını belirtiyor.

Hangisi daha iyi?

İnternet bağlantı hızı çeşitli faktörlere bağlıdır. Mahallenizde aynı anda internete giren çok sayıda insan varsa videolarınız daha sık ara belleğe alınabilir. Bu özellikle kablo için geçerlidir, ancak fiber internet de aynı sıkıntıyı yaşayabilir. Tabii ki hizmet sağlayıcıların arasında sınırlı rekabet de, farklı hizmet türlerinin aynı hızdaki sürümleri için benzer ücretler istemesi anlamına geldiği için, sabit bir bütçe ile çok farklı hizmetler almanız mümkün olmayabilir.

Yine de fiberin hız dışında kabloya göre birçok avantajı vardır. Fiber optik kablolar verileri daha hızlı gönderdikleri için, uzun mesafeli iletişim için daha uygundur ve bu nedenle internetin büyük bir kısmını oluşturur.

Elektrik olmadığı için fiber internet bağlantılarının elektrik kesintisi sırasında kesilme olasılığı da daha düşüktür. Cam veya plastikten yapıldıkları için elektrik hatları, elektrikli ekipman veya yıldırımdan kaynaklanan parazitlere karşı daha az hassastır.

Kablo internet ise, çoğu ülkede rahat erişilebilirlik avantajına sahiptir. Genellikle kablolu televizyonun olduğu her yerde sunulur, bu da kırsal olmayan alanların çoğunun bu internet türüne erişimi olduğu anlamına gelir. Öte yandan, fiber genellikle belirli şehirlerle sınırlıdır ve hatta bir şehir içinde bile yalnızca belirli bölgelerde bulunuyor olabilir. Hatta caddenin karşısındaki sokaklarda varken sizin bulunduğunuz tarafta fiber olmaması sorununu yaşamış olabilirsiniz.

DSL, kablo ve fiberin olmadığı alanlarda tek seçenektir, ancak telefon hatları artık eskisi kadar gerekli görünmüyor. Hücresel ve uydu internet, kablo veya fiber alamayan insanlar için bir internet seçeneği olarak DSL'nin yerini giderek daha fazla alıyor.

Maliyete gelince, önemli bir fark olduğu söylenebilir. Kablo ve DSL internetin her ikisi de bir şirketin mevcut altyapısına dayanır (çünkü kablo TV ve telefon hatları onlarca yıldır kullanılmaktadır), fiber ise genellikle bir alana yeni kabloların döşenmesini gerektirir. Öte yandan, fiberin bakımı zamanla daha ucuza gelir. Tüketicilerin ne kadar ödediğine gelince, hangisini seçerseniz seçin, planlar oldukça karşılaştırılabilir fiyatlara sahiptir.

Ancak karşılaştırılabilir bütün özelliklerine rağmen, geleceğin internet seçeneğinin fiber olacağı rahatlıkla söylenebilir.