Kablosuz şarj kulağa çok iyi bir fikir gibi gelebilir; cihazınızı şarj platformu üzerine bırakın ve kablo karmaşasına girmeden şarj edin... Ancak bu teknoloji bile temelde yatan büyük bir sorunu çözmekte yetersiz kalıyor, bu da cihazınızı belli bir yerde uzun süre bırakmak zorunda olmanız. Ama merak etmeyin, bilim insanları bu sorunu gidermenin bir yolunu kuantum dünyası içerisinde bulmuş olabilir.
Şu anda, kablosuz veya endüktif şarj teknolojisi elektromanyetik alan kullanarak kısa mesafelerde enerji iletebiliyor. Bu yüzden, kablosuz da olsa cihazınız şarj platformunun üstünde durması gerekiyor. Ancak Shanhui Fan ve Stanford Üniverstesi'deki ekibi, Nature'da yayınladıkları makalede, bir metreye kadar uzakta bulunan bir pili şarj edebilen kablosuz şarj teknolojisinden bahsetti. Cihaz bu menzil dahilinde kıpırdasa da bağlantı kopmuyor ve şarj devam ediyor.
Bu teknoloji kauntum mekaniklerinde bulunan eş zamanlı simetri adlı prensip ile kendini düzenleyen bir güç akışı sağlıyor. Bağlı bir amplifikatör, verici ve alıcı arasındaki güç akışını otomatik olarak kontrol ediyor. Cihaz şarj aletinden uzaklaştıkça, güç seviyeleri, düzgün ve kesintisiz bir akım sağlamak için otomatik olarak ayarlanıyor.
Teknolojinin tüketici kullanımına hazır hale gelebilmesi için daha çok erken. Araştırma ekibinin deneyleri sadece bir LED ampul ile gerçekleştirildi. Yani gerçek bir telefon ya da benzer bir cihazın şarj edilmesi için daha çok vakit var. Yine de, bu oldukça ümit verici bir adım. İlerleyen yıllarda bu teknolojinin daha bile uzun mesafelerde çalışması sağlanabilir. New Scientist'e göre geliştirici ekip, gelecekte benzer bir teknoloji ile yörüngeye güneş panelleri yerleştirerek yüzeye yüksek miktarda enerji sağlamayı hayal ediyor.