Telefonunuzda veya tabletinize depolayabileceğiniz veri miktarı sınırlı. Yüksek hafızalı telefonlar ise oldukça pahalılar. Bu yüzden ek depolama alanı olarak harici diskleri kullanmak, daha iyi bir fikir olabilir.
Harici sabit diskler, kabloları ve bağlantıları yüzünden pek kullanışlı sayılmazlar. Ancak kablosuz sabit diskleri tercih ederseniz, bu dezavantajlardan kurtulabilirsiniz.
Kablosuz sabit sürücüler birkaç senedir piyasadalar, ancak dikkat edilmesi gereken bazı ortak sorunlara da sahipler. İşte kablosuz sabit disk alırken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta.
1. En kritik özellik: Passthrough
Passthrough, kablosuz sabit diski bir NAS'a dönüştürür, böylece router'ınıza bağlı her cihaz, sürücüdeki dosyalara ulaşabilir. Bir kablosuz sabit disk almadan önce internetteki yorumları okuyun ve cihazın Passthrough ve bağlantı yeteneklerini araştırın.
2. Veri akışı ve maksimum bağlantı
Bakacağınız bir sonraki özellik, sürücüye en fazla kaç cihazın bağlanmasına izin verdiğidir. Akış (stream) ise sürücünün içerisinde bulunan bir filmi canlı akış olarak cihazlarınıza sunabilmesidir. Bu sürenin genellikle iki ile beş cihaz arasında olduğu görülür.
3. SSD vs. HDD
SSD'lerin günlük yolculuklarınızdaki sarsıntılardan hasar görme olasılığı çok daha düşüktür. Ancak normal sabit diskler, aynı fiyata daha geniş depolama alanı sunabilir.
İhtiyacınız olan yalnızca 64GB - 128GB depolama alanıysa, kablosuz sabit sürücüler yerine yüksek kapasiteli USB flaş sürücülerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
4. Kart okuyucularıyla uğraşmayın
Bazı kablosuz sabit diskler, SD kart slotuyla geliyorlar ve DSLR kameranızın kartındaki dosyaları kendi üzerine otomatik olarak yedeklediklerini iddia ediyorlar. Bu teknik olarak doğru olsa da, gerçek hayattaki performansın iyi olmadığını söyleyen birçok fotoğrafçı ve kullanıcı var. Bunların bazıları performansın çok düşük olduğunu, bazıları ise aktarımların tamamlanmadığını söylüyor. Fotoğraf ve verileri yedeklerken işlemin düzgün biçimde tamamlandığından emin olmanız gerektiğinden, SD kart slotu olan sabit disklerin çekiciliğine kanmayın.
5. Pil ömrü
Kablosuz sabit disklerin pil ömrü, göz ardı etmemeniz gereken önemli bir konu. Özellikle diskin devamlı olarak kaç dakika video akışı yapabildiğine bakın. Bu süre genellikle 4-5 saat arasında olacaktır; daha azında karar kılmayın.
Bunun yanında USB üzerinden şarj olabilen bir sürücü seçmeye dikkat edin. Bu sayede diski PC'nize USB üzerinden bağladığınızda onu hem harici disk olarak kullanabilecek, hem de şarj etmiş olacaksınız.