Siemens, geleceğin mobil kablosuz iletişim neslinin geliştirilmesi aşamasında, kendi araş- tırma laboratuarlarında yeni bir hız rekoru elde etti. Mobil kablosuz iletişim sayesinde ilk kez saniyede bir Gigabit gibi bir hızda veri aktarı mı mümkün oldu. Bu değer, günümüz UMTS ağlarındakinden yaklaşık 500 kat daha hızlı. Uzmanlar konuşmaların, veri ve çoklu ortam dosyalarının aktarımında yaklaşık 10 yıl içerisinde kapasitenin günümüzün on katına ulaşacağını öngörüyor. Siemens Communications Mobile Networks bölümünün şefi Christoph Caselitz, geleceğe yönelik beklentilerini sıralarken “Geleceğin mobil iletişim sistemleri, frekans aralığını mümkün olan en düşük gönderim performansında olabildiğince etkin biçimde kullanmalı.” diyor.
Siemens, yüksek aktarım hızına ulaşmak için Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) ile donatılmış üç verici ve dört alıcı anteninin kombinasyonundan akıllı bir anten sistemi oluşturuyor. Frekans aralığını oldukça etkin bir biçimde kullanan bu teknoloji, UMTS’nin takipçisi olması beklenen mobil kablosuz iletişim cihazlarının çok şey vaat eden yapıtaşı görevinde.
Yüksek işlem performansı
Akıllı anten sistemleri haberleşme teknolojisinde “Çoklu anten sistemleri” olarak da tanı mlanıyor. Birden fazla anten eş zamanlı olarak farklı verileri aynı kablosuz iletişim kanalı ve frekans bandından aktarırken, mevcut bant genişliği daha etkin olarak kullanılmış oluyor. Bu yöntemde esas olan, alıcı tarafta gerek duyulan yüksek işlem performansı. Günümüz cep telefonu yongaları bu yeni teknolojinin iş- lem yükünü kaldırmaktan uzak ve bu kadar fazla bilgiyi eş zamanlı olarak işleyebilecek yetenekte değil. Siemens’in deneysel sistemindeyse, bu engel sinyal işlemeye yönelik geliştirilmiş algoritmalarla aşılabildi. Performansı daha yüksek işlemciler sayesinde bu aktarım belirgin biçimde hızlandırabilecek.