Jüpiter’in uydusu Europa’yı daha önce hiç bu kadar detaylı görmemiştik

Jüpiter’in uydusu Europa’nın buzlu yüzeyi, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde görüntülendi.

Jüpiter’in uydusu Europa’yı daha önce hiç bu kadar detaylı görmemiştik

Jüpiter'in uydularından biri olan Europa’nın kaydedilen inanılmaz derecede detaylı yeni görüntüsünde, 150 x 200 kilometrelik bir alan yer alıyor. Görüntüde, uydunun üzerindeki ince oluklar ve çift sırtlar ayrıntılı olarak görülebiliyor. Görüntünün üst kısmında, muhtemelen yüzeyin altından gelen püskürmelerin neden olduğu, müzik notasına benzeyen karanlık noktalar var. Ancak şaşırtıcı olan şey, kraterlerin olmaması. Gök cisimleri genellikle küçük ve büyük çarpmalar nedeniyle yüzeylerinde kraterlere sahip oluyor, ancak Europa'nın yüzeyi, 20 ile 180 milyon yıl önce oluşmuş ve hiç bir darbeye maruz kalmamış gibi görünüyor.

Bu görüntüyle ilgili şaşırtıcı olabilecek bir gerçek, görüntünün Europa'nın gece tarafından çekilmiş olması. Jüpiter'in yansıttığı Güneş ışığı sayesinde uydunun arka bölümü de net bir şekilde görülebiliyor.

Fotoğraf, Jüpiter sistemini ziyaret eden Juno uzay aracı tarafından, Europa yüzeyinden 412 kilometre yükseklikte çekildi ve piksel başına 256 ile 340 metre çözünürlüğe sahip. Uzay aracı bu fotoğrafı çekerken saniyede 24 kilometre hızla hareket ediyordu.