Jüpiter’in James Web Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş olan görüntüleri onay aşamasından geçti ve yayınlandı. Kızılötesi dalga boyunca çekilen görüntülerin detayları, akıllara durgunluk verici. Artık sadece Jüpiter’in türbülanslı atmosferini yakından görmekle kalmıyor, aynı zamanda gezegenin halkalarını, bazı uydularını, hatta kutup ışıklarını bile görebiliyoruz. Görüntüler tek kelimeyle, mükemmel.
James Web Uzay Teleskobu evrene bizim göremediğimiz, kızılötesi dalga boyundan bakıyor. Bu görüntüler, bizim görebilmemiz için yapay olarak renklendirildi. Mavi renkler en sıcak bölgeleri, kırmızılar ise soğuk bölgeleri temsil ediyor. Jüpiter’in bulutları yeşil ve sarı renklerle işaretlenmiş durumda. En derin yerler, mavi görünüyor. Büyük Kırmızı Nokta gibi bölgelerin ortasındaki alanların beyaz olmasının nedeni, buraların Güneş ışığını yansıtması.
Yukarıda görülen daha detaylı görüntüde hem Jüpiter hem de volkanik uydusu IO’dan gelen bir püskürme ve Güneş Sistemi’nin ikinci ve üçüncü en hızlı uyduları Amalthea ve Adrastea görülüyor. Peki çevredeki soluk noktalar ne? Onlar, fotoğraf karesine girmeyi başarmış, çok uzaktaki galaksiler.
Görüntüleri yüksek çözünürlüklü hallerini görmek için, NASA'nın blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz...