Julian Assange: Özgürlüğüne kavuştu, şimdi de Bitcoin bağışları ile gündemde

Geçtiğimiz günlerde özgürlüğüne kavuşan Wikileaks kurucusu Julian Assange, sadece jet borcu için aldığı devasa Bitcoin bağışı ile herkesi şaşırttı.

Özgürlüğüne kavuştu, şimdi de Bitcoin bağışları ile gündemde

Julian Assange, özgürlüğü karşılığında ABD hükümetinin getirdiği casusluk suçlamalarını kabul ettikten hemen sonra, Çarşamba özgürlüğüne kavuştu. WikiLeaks’in kurucu ortağının sırları yayınlayarak çalışmalarına yakın zamanda yeniden başlayıp başlamayacağı belirsiz olsa da Assange’ın kendisini Birleşik Krallık dışına uçuran özel jetin masrafları konusunda endişelenmesine gerek yok gibi gözüküyor. İsimsiz bir Bitcoin zengini, bu yolculuğun masraflarını karşılamak için yaklaşık 500.000 dolar bağışladı.

WikiLeaks kurucu ortağının eşi Stella Assange, Assange’ın Londra hapishanesinde geçirdiği beş yılı, süresi dolmuş gibi değerlendirecek olan savunma anlaşmasına ilişkin haberlerin çıkmasından kısa bir süre sonra sosyal medyada bir “acil durum çağrısı” yayınladı. Assange daha önce Amerikan hapishanelerinde çekilecek170 yıla kadar cezayla karşı karşıya kalmıştı.

Stella, Salı günü yayınladığı paylaşımda “ACİL: Jet için 520.000 ABD doları tutarındaki devasa borcun karşılanması için acil bağış çağrısı” yazdı ve devam etti: “Julian’ın özgürlüğe yolculuğunun çok büyük bir maliyeti var: Julian’ın VJ199 sefer sayılı charter uçuşu için Avustralya hükümetine 520.000 ABD doları borcu olacak. Saipan'a ve oradan Avustralya’ya ticari havayolları veya rotalarla uçmasına izin verilmedi. Büyük ya da küçük her türlü katkı çok takdir edilecektir.

Stella, itibari para birimlerindeki bağışları kabul etmek için İngiliz kitlesel fonlama sitesine bir bağlantının yanı sıra Bitcoin, Ethereum, Doge ve diğerleri için kripto cüzdanlarının bağlantısını da yayınladı. Bu yazının yazıldığı sırada Bitcoin cüzdanında yalnızca 31 bağış bulunuyordu, ancak bunlardan biri 8,07 Bitcoin, yani mevcut fiyatlarla yaklaşık 498.000 dolar değeriyle çok büyüktü.

Yaklaşık 500.000 dolarlık bu bağış, neredeyse tek başına Julian’ın özel uçuşunu karşılamaya yetecek ve çoğu 100 doların altında olan diğer bağışlarla beraber aradaki farkın çok kısa sürede kapanacağı tahmin edilebilir. Assange’a yapılan itibari para birimi bağışları da şu anda 8.000’den fazla bağışçıdan gelen 387.359 sterlin değerine ulaşmış durumda. Kitlesel fonlama kampanyasına göre, uçuş ücreti ödendikten sonra kalan fon Assange'ın “iyileşme ve refahına” gidecek.

52 yaşındaki Assange, 2019 yılında Ekvador büyükelçiliğinden çekilip çıkarıldıktan sonra son beş yıldır Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde tutuluyordu.