Jül Sezar'ın “gladyatör teri” içeren 2.000 yıllık parfümü yeniden üretildi

Bilim insanları, ünlü Roma imparatoru Jül Sezar’ın parfümünü, “gladyatör teri” de gerektiren 2.000 yıllık bir tarifi kullanarak yeniden oluşturdu. Dahası bu parfüm, yakında Türkiye de dahil, pek çok ülkede satışa sunulacak.

Jül Sezar'ın “gladyatör teri” içeren 2.000 yıllık parfümü yeniden üretildi

Bilim insanları, Roma imparatoru Jül Sezar’ın ölümünden iki bin yıl sonra, bir zamanlar kullandığı parfümü yeniden üretmeyi başardı. MÖ 46'dan 44'e kadar iktidarda olan Roma hükümdarının 'Telinum' adında bir kokuya düşkün olduğu biliniyor. Bu parfüm, çiçekler, meyveler, yağlar ve 'gladyatör teri' gibi tuhaf bir bileşenin egzotik bir karışımıydı.

Parfümü törensel ve tıbbi amaçlarla icat edenlerin genellikle Mısırlılar olduğu kabul edilse de, zanaatını mükemmelleştiren Romalılardı. Sezar’ın kokusunu yeniden oluşturmak için araştırmacılar, eski metinler ve Sezar’a yakın olanların yazıları dahil olmak üzere tarihsel kayıtları titizlikle incelediler.

Yaptıkları araştırma, parfümünün nane, gül, limon, bergamot, lavanta, yasemin, nilüfer, menekşe, oud sedir ağacı ve amber gibi çeşitli bileşenleri içerdiğini gösteriyordu. Efsaneye göre en sıra dışı bileşen ise gladyatör teriydi. Bu ekleme, gladyatörlerin kan, ölü deri, kir ve ölümcül dövüşlerden önce vücutlarına sürülen zeytinyağının izlerini içerdiğine inanıldığı için oldukça değerli kabul ediliyordu.

Koku Kültür ve Turizm Derneği'ne (SCTA) bağlı araştırma ekibi, “gladyatör teri”ni, sarhoş edici derecede zengin buketiyle bilinen toprak kokusu, odunsu ve misk aromasıyla bilinen Paçuli bitkisini kullanarak yeniden üretmeye karar verdi. Bu kokunun gladyatörlerin özünü yakından taklit ettiğine inanıyorlardı.

Ortaya çıkan parfüm, bilimsel bir araştırmanın sonucu da olsa, ticari bir ürün olarak da satışa sunulacak. Ekim ayından itibaren Türkiye, Fransa ve İtalya'da satışa sunulacak olan parfümün fiyat detayları henüz açıklanmadı.