Joomla! yönetimi

Joomla! yüklü web sitenizi yönetmeniz, web tabanlı arayüz sayesinde çok kolay!

Joomla! yönetimi

Web tasarım rehberi - İçindekiler

Joomla! kullanmanın en güzel yanlarından biri, CMS'lerin sunduğu site yönetimi kolaylıklarından faydalanabilmektir. Hemen hemen tüm site yönetimi fonksiyonlarına web tarayıcınız üzerinden ulaşabilir, içeriğinizi ve sistem yapılandırmasını rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

Joomla!'nın yönetimi arabirimi, her sorumluluk alanına farklı bir bölümden ulaşabileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Örneğin Şablon Yöneticisi'ni kullanarak tüm şablonlarınızı yapılandırabilir, Kullanıcı Yöneticisi'ni kullanarak yeni hesaplar açabilir veya hesapları yönetebilirsiniz. Joomla! yöneticileri kabaca üç kategoriye ayrılabilir: görünüm yönetimi, içerik yönetimi ve sistem yönetimi.

Görünüm yönetimi

Joomla! sitenizin görünümü belirleyen birkaç faktör vardır. Bunlardan en önemlisi, sitenizin tasarımını belirleyen şablondur.Şablon seçimi sitenizin tüm sayfalarının grafiklerini, renk şemasını ve yazı tiplerini belirler. Bu yüzden Şablon Yöneticisi sitenizin görünümünün büyük kısmını kontrol eder.
Şablon seçimine ek olarak, seçilen dil de sitenizin görünümünde önemli rol oylar. Latin harflerini kullanan dilleri seçtiğinizde sitenizin görünümünde ciddi bir değişiklik olmayabilir ama Çince gibi sağdan sola yazılan bir dille site yaparsanız sitenizin görünümü ciddi biçimde değişir.

ŞABLON YÖNETİCİSİ: Eklentiler > Şablon Yöneticisi yolundan ulaşabileceğiniz Şablon Yöneticisi, hem sitenizin varsayılan şablonunu seçmenizi hem de şablonunuzun indeks dosyasını ve stil dosyasını düzenlemenizi sağlar. Farenizi bir şablonun üzerine götürerek o şablonun ön izlemesini görebilirsiniz. Bir şablonun adına tıklarsanız o şablonun yapılandırma sayfası açılır. Bu sayfada şablonun isim ve kısa açıklamasını görebilir, sağ taraftan şablonun ayarlanabilir özelliklerini değiştirebilirsiniz. Varsayılan olmayan bir şablonun düzenleme ekranına girerseniz Menü Atama bölümünü kullanarak o şablonu istediğiniz menü öğelerine atayabilirsiniz (birden fazla menü öğesini seçmek için Ctrl tuşuna basılı tutun). Bu durumda sitenizin ana sayfası ve şablon atanmamış sayfalarında varsayılan şablonunuz görünürken özel şablon atadığınız menü öğelerine tıklandığında sayfanızın tasarımı değişir ve seçtiğiniz diğer şablon görünür. Bu sayede sitenizin değişik bölümleri için farklı tasarımlar uygulayabilirsiniz.

Sağ üstteki HTML Düzenle düğmesine tıkladığınızda sizi basit bir metin editörü karşılar. Bu editörü kullanarak şablonunuzun HTML kodlarında düzenlemeler yapabilir, böylece tasarımınızda küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin indirdiğiniz İngilizce bir şablonu Türkçeleştirmek için bu yöntem kullanılabilir, ancak şablon içinde PHP kodlarını silmemeye ve bilmediğiniz noktalara dokunmamaya dikkat edin.

DİL YÖNETİCİSİ: Eklentiler > Dil yöneticisi yolundan ulaşabileceğiniz Dil Yöneticisi, Joomla!'nızda yüklü bulunan dilleri yönetmenizi sağlar. Joomla! 40'ın üzerinde dil için arabirim desteği sunmaktadır. Joomla!'nın Türkçe desteği Ümit Kenan Gönüllü tarafından geliştirilmekte ve www.joomlatr.org adresinde yayımlanmaktadır. Joomla! için geliştirilmiş en popüler bileşenlerden biri olan Joom!Fish (www.joomfish.net) bileşeni de çok dilli içeriğinizi yönetmenizi sağlamaktadır. Eğer çok dilli bir site yapmak niyetindeyseniz Joom!Fish bileşenini kullanabilirsiniz. Bu bileşen, manuel çeviri olanağının yanı sıra dinamik olarak oluşturulan içeriğin tüm dillerdeki versiyonlarını tek bir veritabanında tutmanızı sağlar. Böylece ziyaretçileriniz tek bir tıklamayla sitenizin dilini değiştirebilir, sayfaları kendi dillerinde görebilirler (Elbette çevirileri sizin önceden girmeniz kaydıyla).

Joomla!'nın Türkçe sürümünü kurduysanız Dil Yöneticisi'nde Türkçe ve İngilizce seçeneklerini görebilirsiniz. Yeni dillerse Dil Yöneticisi'nden değil, Eklentiler > Kur/ Kaldır menüsünden yüklenir. Joomla! için dil paketlerini http://joomlacode.org/gf/project/jtranslation/frs/ adresinden indirebilirsiniz. Dil Yöneticisi'ndeki Site ve Yönetici linklerini kullanarak siteniz ve yönetim paneli için ayrı ayrı diller belirleyebilirsiniz. Ayrıca bir makale eklerken gelişmiş özelliklerden dil ayarını değiştirerek o içeriğin sadece ilgili dilde görünmesini sağlayabilirsiniz.

İçerik yönetimi

İçerik yönetimi
Ön Sayfa Yöneticisi, herhangi bir bölüm ya da kategoriden olup da ön sayfada görüntülenen tüm makaleleri listeler.

İçerik yönetimi, Joomla! yöneticisi olarak yapacağınız en önemli işlerden biridir. Site yöneticisinin bölümleri, kategorileri, makaleleri ve medyaları yönetmesi ve zaman zaman yenilerini eklemesi gerekir. İçerik yönetimi Joomla!'da yapılacak en önemli iş olduğu için Joomla!'nın 1.5 sürümü bu konuda oldukça geliştirilmiştir.

MAKALE YÖNETİCİSİ: Makale Yöneticisi'ni bir önceki bölümde detaylı olarak ele almış ve kategorize edilmiş ya da edilmemiş içerikleri nasıl sitenize ekleyeceğinizi göstermiştik. İncelemediğimiz tek fonksiyonsa arşivleme fonksiyonuydu. Bütün büyük siteler bir süre sonra çok fazla makalenin oluşturduğu karmaşadan muzdarip olurlar. Artık ihtiyaç duymadığınız, ama bir süre sonra ihtiyacınız olabilecek ya da silmek istemediğiniz makaleleriniz varsa onları Arşiv Yöneticisi'ne gönderebilirsiniz. Bunun için makalelerin sonundaki seçim kutusunu işaretleyip Arşiv düğmesine tıklamanız yeterlidir. Arşivlenen öğeler sitede görünmez ve arama sonuçlarında çıkmazlar. Bu makalelere bir gün yeniden ihtiyacınız olursa öğeleri işaretleyip Arşivden Çıkar düğmesine tıklayabilirsiniz. Makale Yöneticisi'nden bir veya birkaç makale seçip Özellikler düğmesine tıklayarak o makalelerin genel yapılandırmasını topluca değiştirebilirsiniz.

BÖLÜM VE KATEGORİ YÖNETİCİLERİ: Bölüm Yöneticisi ve Kategori Yöneticisi'ni geçen bölümde incelediğimiz için bu bölümde tekrar ele almayacağız. Bu yöneticilerin, makalelerin depolanacağı bölüm ve kategorileri oluşturmak için kullanıldığı belirterek bir sonraki yöneticiye geçiyoruz.

ÖN SAYFA YÖNETİCİSİ: "Ön sayfa" sitenizin ana sayfasıdır ve herhangi bir bölüm ya da kategoriden içerik ya da kategorize edilmemiş içerik ön sayfada gösterilebilir. Bu nedenle ön sayfanın kendine has bir yöneticisi vardır. İçerik > Ön Sayfa Yöneticisi yolundan ulaşabileceğiniz Ön Sayfa Yöneticisi, Makale Yöneticisi'yle aynı şekilde çalışır; makalelerin yayımlanmasına, yayından kaldırılmasına, sıralanmasına ve arşivlenmesine olanak tanır. Ön Sayfa Yöneticisi'ni Makale Yöneticisi'nin filtre özelliği gibi çalışan ve sadece ön sayfadaki makaleleri düzenleyebileceğiniz bir yönetici olarak düşünebilirsiniz.

ORTAM YÖNETİCİSİ: Ortam Yöneticisi her türlü medyayı (sesler ve videolar da dâhil olmak üzere) yönetebilmesine rağmen Joomla! sahipleri genellikle Ortam Yöneticisi'ni resimlerini yönetmek için kullanırlar. Ortam Yöneticisi'ne pek çok dosya formatını yükleyebilirsiniz. Yükleyebileceğiniz bazı dosya uzantıları şunlardır: .bmp, .csv, .doc, .epg, .gif, .ico, .jpg, .odg, .odp, .ods, .odt, .pdf, .png, .ppt, .swf, .txt, .xcf, ve .xls. Yüklenebilecek uzantılar, Genel Yapılandırma'nın Sistem sekmesindeki İzin Verilen Uzantılar alanından değiştirilebilir. Varsayılan olarak yeni yüklediğiniz dosyalar images klasörüne yüklenir. Linux tabanlı bir sunucuda resim klasörünün yolu genellikle /home/kullanıcı/public_htm /images/ gibi bir yol olur. Makalelere eklenen resimlerse genellikle stories alt klasöründe saklanır.

Ortam Yöneticisi'nde klasör yolunun sağ tarafındaki boşluğa yeni bir klasör ismi yazıp Klasör Oluştur düğmesine tıklayarak yeni bir klasör oluşturabilirsiniz. Dosya Yükle bölümünü kullanarak sisteme yüklediğiniz dosyaların tümünü makalelerinize ekleyebilirsiniz. Bunun için makale düzenleme kutusunun altındaki Resim düğmesini kullanabilirsiniz. Resmin siteniz üzerindeki konumu makaleye otomatik olarak eklenecektir.

ÇÖP KUTUSU YÖNETİCİSİ: Tıpkı Windows gibi masaüstü işletim sistemlerinde olduğu gibi, Joomla!'da da silinen bir dosya anında sistemden silinmez. Bir öğeyi sildiğinizde o öğe aslında çöp kutusuna gönderilir. İçerik > Makale Çöp Kutusu komutuyla erişebileceğiniz çöp kutusu yöneticisinden öğeleri kalıcı olarak silebilir ya da öğeleri silinmeden önceki konumlarına geri döndürebilirsiniz. Sık sık makale siliyorsanız çöp kutusunu zaman zaman boşaltmanız faydalı olacaktır.

Sistem yönetimi

Sistem yönetimi
Hoşgeldiniz mesajını silmeye ilgili yönerge yine bu mesajın içinde yer almaktadır.

Diğer yöneticilere kıyasla sistem yönetimiyle ilgili ayarların sayısı daha fazladır. Bir Joomla! sitesi on binlerce ziyaretçi için bilgi kaynağı olabilir, ama bunun için sitenin yapılandırmasının doğru şekilde yapılması gerekir.

DENETİM MASASI: Denetim Masası (Kontrol Paneli) yöneticinin en sık kullanılan yönetim araçlarına ulaşabileceği merkezi bir paneldir. Bu sayfaya yönetici arabiriminin ana sayfası diyebiliriz. Denetim Masası'ndaki (ve yönetim arabirimindeki pek çok sayfadaki) Önizleme linki sitenizin ana sayfasına ulaşmanızı sağlayan bir kısayoldur.

Sayfanın sağ tarafındaki Hoşgeldiniz mesajında Joomla! ile ilgili kısa bilgiler ve bu mesajı nasıl silebileceğiniz anlatılmaktadır. Yönetici paneline girdikten sonra bu mesajı silerek yer kazanabilirsiniz. Hoşgeldiniz panelinin hemen altındaki yönetici panellerini kullanarak oturum açmış kullanıcılar, sitenizin en popüler makaleleri, yeni eklenen makaleler ve genel menü istatistikleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

GENEL YAPILANDIRMA: Site menüsündeki Genel Yapılandırma seçeneğiyle ulaşabileceğiniz Genel Yapılandırma Yöneticisi sitenizin genel ayarlarını barındırır. Bu ayarlar, sitenizin meta verilerinden FTP giriş bilgilerine kadar her şeyi ayarlamanızı sağlar. Genel yapılandırma üç bölüme ayrılmıştır: Site, Sistem ve Sunucu. Bu sekmelere Genel Yapılandırma başlığının hemen altındaki linklerden ulaşabilirsiniz. Genel Yapılandırma'ya girdiğinizde varsayılan olarak site ayarları karşınıza gelir.

SİTE AYARLARI: Site ekranı, ilk kurulum sırasında ayarlamış olduğunuz bazı seçenekleri içerir. Bu ayarlar dışında üstveri (meta) ayarları, arama motoru uyumluluğu (SEO) ayarları ve besleme (feed) ayarları bulunmaktadır. Site ayarları ekranınızı kullanarak sitenizi geçici olarak ziyaretçilere kapatabilir ve ziyaretçilerinize gösterilecek mesajı ayarlayabilirsiniz. Sitenizde bakım veya sürüm güncellemesi yaparken bu seçeneği kullanmanız faydalı olacaktır. Daha faydalı ayarlardan biriyse Arama Motoru Uyumluluğu Ayarları çerçevesinde bulunmakta. Buradaki Arama Motoru Dostu Bağlantılar ayarını Evet yaparsanız, sitenizde bir sayfaya girildiğinde görünen adres http://www.joomla.org/index.php?option=com_content&view=category&id=33&Itemid=53 gibi karmaşık bir adres değil de http://www.joomla.org/content/view/12/26/ gibi daha anlaşılır ve hoş görünümlü sanal bir adresle değiştirilecektir.

Çeşitli parametreler içeren ilk adres, bazı arama motorları tarafından doğru şekilde tanınıp indekslenemeyebilir, bu nedenle arama motoru dostu bağlantıları kullanmanızda her zaman fayda vardır. Eğer sunucunuzda Apache adlı web sunucusu kullanılıyorsa (hosting sağlayıcınızdan öğrenebilirsiniz) "Apache mod_rewrite'ı Kullan" seçeneğini de etkinleştirerek performans artışı sağlayabilirsiniz, ancak bu ayarı değiştirmeden önce FTP'ye bağlanıp htaccess.txt dosyasının adını .htaccess olarak değiştirmeyi unutmayın!

SİSTEM AYARLARI: Sistem yapılandırması ekranı sistemin kendisini etkileyen ayarları barındırır. Buradaki ayarların pek çoğu sitenizin performansını etkiler. Sistem ayarlarının birçoğunun ne işe yaradığı isimlerinden ve üzerine gelindiğinde beliren açıklamalardan anlaşılabilir. Hata Ayıklama Ayarları'nı açarsanız sisteminizde herhangi bir hata oluştuğunda bunu sayfanın en altında görebilirsiniz. Genel kullanıma açık sitelerde bu ayarların açılması tavsiye edilmez. Ön Bellek Ayarları, sitenizin veritabanından belli bir süre boyunca veri çekmeyerek işlem gücünü ve performansını arttırmayı sağlar.

Son 15 dakika (ya da sizin ayarladığınız süre) içinde oluşturulan bir sayfa yeni bir kullanıcı tarafından tekrar talep edilirse, o sayfanın ön bellekteki kopyası okunur ve ziyaretçiye verilir. Ön bellek ayarını kullanarak, çok ziyaretçi alan bir siteniz varsa sitenizin performansını bir miktar artırabilirsiniz. Ön bellek ayarını etkinleştirirseniz public_html klasörünün altındaki cache klasörünü, FTP programınızı kullanarak CHMOD 777 olarak ayarlamayı unutmayın.

SUNUCU AYARLARI: Genel Yapılandırma'nın son sekmesi Joomla! sunucunuzun ayarlarını yapılandırmanıza olanak tanır. Buradaki en kullanışlı seçeneklerden biri, PHP sunucunuz GZIP sayfa sıkıştırmasına izin veriyorsa bu özelliği etkinleştirebilmenizdir. Bu özelliğin aktif olup olmadığını Joomla! kurulumu sırasında görebilirsiniz. GZIP fonksiyonu ziyaretçi tarafından istenen sayfayı otomatik olarak sıkıştırır ve ziyaretçinin tarayıcısına sıkıştırılmış sayfayı gönderir, ziyaretçinin tarayıcısı da sıkıştırılmış sayfayı otomatik olarak açar ve böylece sayfanın yüklenmesinde küçük bir hız artışı sağlanmış olur.

Günümüzün modern tarayıcılarının hepsi GZIP sıkıştırmasını desteklemektedir. Sitenizden e-posta gönderilmesini (örneğin üyelik onay mesajları) sağlamak için posta ayarlarını yapılandırmanız gerekir. Çoğu sunucu PHP Posta (Mail) fonksiyonunu desteklediği için bu bölüme yöneticinin e-posta adresini girmek dışında yapmanız gereken bir değişiklik yoktur. Siteniz varsayılan ayarlarla e-posta gönderemiyorsa hosting sağlayıcınızdan Posta Yazılımı Yolu'nu öğrenmeniz veya sağlayıcınız Sendmail fonksiyonunu desteklemiyorsa SMTP ayarlarını yapmanız gerekebilir.

Kullanıcı Yöneticisi

Kullanıcı Yöneticisi

Kullanıcı Yöneticisi, yöneticilerin her bir hesaba yetki vermesini ya da yetkilerini düzenlemesini sağlar. Joomla!, birden fazla kullanıcı tarafından yönetilebilecek bir sistem olarak tasarlandığı için bu gibi yetkilendirme işlerini Kullanıcı Yöneticisi'nden rahatlıkla yapabilirsiniz.

Yöneticiler Kullanıcı Yöneticisi'ni kullanarak sitelerine kaydolmuş her kullanıcının, adını, kullanıcı adını ya da şifresini elle değiştirebilirler. Ayrıca Kullanıcıyı Engelle ayarını kullanarak o kullanıcının sitedeki fonksiyonları kullanabilmesini engelleyebilirler. Ayrıca Kullanıcı Yöneticisi'ni kullanarak elle kullanıcı/yönetici hesabı açabilirler.

MENÜ YÖNETİCİSİ: Joomla!'da menüler masaüstü kullanıcı arabirimlerinde olduğu gibi basit açılır menülerden ibaret değildir; Joomla! menüleri kullanıcı arabiriminin ta kendisidir denebilir. Genel olarak, Joomla! sisteminiz üzerinden erişilebilecek her öğenin bir menüye bağlanması gerekir. Bu bakımdan Menü Yöneticisi, Makale Yöneticisi'yle birlikte Joomla! sisteminin çekirdeğini oluşturur diyebiliriz. Menü Yöneticisi'ni kullanarak sitenizin içeriğini doğru şekilde menülere dağıtmanız çok önemlidir, zira ziyaretçinin ulaşamadığı bir içerik onlar için yok demektir. Menüleri nasıl düzenleyeceğinizi ve bölüm ya da kategoriler için nasıl menü öğeleri oluşturacağınızı geçen bölümde görmüştük. Menü Yöneticisi'ndeki her menü, o menünün en üst seviyesini ifade eder. Menüler de bölümler ya da kategoriler gibidir; içinde kendilerine bağlı menü öğelerini bulundururlar. Bir menüdeki öğeleri ulaşmak için Menü Yöneticisi'nde o menünün yanındaki Menü Öğeleri simgesine tıklayın.

Menü Öğesi Yöneticisi'ni kullanarak varsayılan menü öğesini belirleyebilir, öğeleri yayımlayabilir ya da yayından kaldırabilir, Sırala sütununu kullanarak öğelerin sıralamasını değiştirebilirsiniz. Joomla!'nın güzel yanlarından biri, o anda kullanmak istemediğiniz ama sonradan ihtiyaç duyabileceğiniz öğeleri silmek yerine yayından kaldırmanızın yeterli olmasıdır. Menüler de kategoriler gibidir; öğeleri bir menüden başka bir menüye kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Birkaç menü öğesini seçip Taşı'ya tıkladıktan sonra hedef menüyü seçip tekrar Taşı düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır.

Bir menü öğesini düzenlemek için başlığına tıklamanız yeterlidir. Açılan sayfadaki seçenekler, menü öğesinin türüne göre farklılık gösterecektir. İç bağlantı türleri Joomla! sisteminize bağlı makale veya bileşenlere bağlantı vermenizi sağlar. Dış bağlantı türü, sitenizde Joomla!'ya bağlı olmayan bir adrese ya da harici bir sitede adrese link vermenizi sağlar. Ayraç türü, menü görünümünü düzenlemek amacıyla geçici menü öğeleri oluşturmak için kullanılır.

Eklenti Yöneticisi

Eklenti Yöneticisi

Eklentiler menüsündeki Kur/Kaldır linkinden ulaşabileceğiniz Eklenti Yöneticisi, yeni eklentiler yükleyebileceğiniz ya da yüklü eklentileri yönetip kaldırabileceğiniz merkezî bir yöneticidir. Bu yöneticiyi kullanarak bileşenleri, modülleri, uyumlu ekleri, dilleri ve şablonları yönetebilirsiniz. Ayrıca bu öğeleri kaldırma olanağınız da vardır. Joomla!'nın kurulum öğelerine ulaşıp kurulum yapabileceği üç seçenek vardır:

Dosya Paketi Yükle: En çok kullanılan bu seçeneği kullanarak bilgisayarınızdaki herhangi bir Joomla! eklentisini seçip otomatik olarak yükleyebilirsiniz. Joomla! .zip ya da .tar.gz arşivlerini kendi kendine açabildiğinden dosyaları bilgisayarınızda açmanıza gerek yoktur.

Klasörden Kurulum: Joomla!, sıkıştırılmış arşivinden çıkarılmış dosyaları yerel bir klasörden okuyarak da kurulum yapabilir.

Bağlantıdan Kurulum: Bir bileşenin ya da şablonun tam adresini biliyorsanız bu alana girerek Joomla!'nın eklentiyi otomatik olarak indirip kurmasını sağlayabilirsiniz. Eklenti yüklendikten sonra doğru eklenti yöneticisini (örneğin bir modül yüklediyseniz Modül Yöneticisi'ni) kullanarak o eklentiyi yönetebilirsiniz. Eklenti Yöneticisi'nin üst kısmındaki sekmeleri kullanarak sisteme yüklediğiniz tüm eklentileri kaldırabilirsiniz. Ancak çekirdek eklenti olarak anılan ve sistemle birlikte gelen eklentileri kaldıramazsınız. Ayrıca bileşen türündeki eklentileri tamamen silmeden yayından kaldırma seçeneğiniz mevcuttur.

MODÜL YÖNETİCİSİ: Modül Yöneticisi sadece modüllerin kendilerini değil, her menüye bağlı modülleri yönetmek için de kullanılır. Joomla!'da bir menü, bir kategori gibi içinde menü öğeleri barındıran özel bir öğedir. Ancak menülerin görünümleri o menüye bağlı modül tarafından ayarlanır. Yeni bir menü oluşturduğunuzda, o menüye bağlı bir modül otomatik olarak oluşturulur. Modül Yöneticisi'ni açtığınızda karşınıza sistemde aktif durumda olan tüm modüllerin listesi gelir. Bir modülün ismine tıkladığınızda modülün yapılandırma ekranı karşınıza gelir. Çoğu modülün yapılandırma ayarları birbirinden farklıdır. Örneğin Reklamlar modülünü etkileyen neredeyse bir düzine özellik bulunmaktadır. Bu özellikler sayesinde Reklamlar modülündeki reklamların hedefini, reklam vereni, görüntülenecek reklam kategorilerini belirleyebilirsiniz.
Modüller genellikle şablonda önceden belirlenmiş konumlarda görünürler.

Ancak Joomla!, modüllerin belli menü öğeleri görüntülendiğinde görünecek şekilde ayarlanmasına da izin verir. Yapılandırma ekranının Menü Atama çerçevesinden, modülün hangi sayfalarda görünmesini istediğinizi belirleyebilirsiniz. ("Listeden menü öğesi seçin"i seçtikten sonra Ctrl tuşuna basılı tutarak istediğiniz öğeleri seçin.) Örneğin, bir anket modülünü sadece ana sayfada ve donanım haberleri bölümünde görünecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Uyumluluk Yöneticisi

Uyumluluk Yöneticisi

Uyumlu ekler (plugin) Joomla! sisteminin fonksiyonlarını değiştirme gücüne sahip küçük eklentilerdir. Uyumlu ekler, Joomla! sistemiyle kullanıcı arasında durup çeşitli işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanmışlardır. Uyumlu Ek Yönetcisi sistemde yüklü uyumlu ekleri yayımlamanıza ve düzenlemenize olanak tanır.

Örneğin TinyMCE adlı metin editörü aslında tinymce adında bir uyumlu ektir. Joomla!'da tüm makaleler veritabanında HTML metinler olarak saklanır. Joomla!'nın sistem çıktısıyla kullanıcı arasında bir düzenleyici uyumlu eki bulunur. Kullanıcı bir makaleyi düzenlemek istediğinde, Joomla! makaleyi veritabanından çeker ve düz HTML kodunu bir düzenleme kutusunda görüntülemeye hazırlanır. Tiny- MCE bu kodları alır ve görsel bir içeriğe dönüştürür; böylece, örneğin kalın yazılar kalın görünür ve makalenize eklediğiniz resimler makalenin içinde görünür. Benzer şekilde, kullanıcı Kaydet düğmesine tıkladığında TinyMCE görüntülenen içeriği alıp tekrar düz HTML'e dönüştürür ve makaleyi saklaması için Joomla!'ya teslim
eder.

Ancak düzenleyici uyumlu eklerinin aksine çoğu uyumlu ek kullanıcı arabirimine herhangi bir işlevsellik kazandırmaz, bunun yerine arka planda gerçekleşen bazı görevlerde rol alırlar. Örneğin kullanıcı yetkilendirmesi ya da arama işlevlerini yerine getiren uyumlu ekler CMS içinde çok önemli rol oynamasına rağmen kullanıcı tarafından görünen bir işleve sahip değildirler.

Uyumlu Ek Yöneticisi'ni kullanarak uyumlu eklerin kullanıcıyla etkileşime girerken karşımıza çıkan ya da arka planda yürüttükleri işlemlerle ilgili özelliklerini değiştirebilirsiniz. Örneğin "Düzenleyici – TinyMCE 2.0" uyumlu ekinin özelliklerine girerek Enter'a bastığınızda yeni paragraf mı yoksa satır mı açılacağını belirleyebilirsiniz. Eğer Joomla! 1.0 sürümü için yazılmış bir bileşen ya da şablon kullanıyorsanız "Sistem - Geri Uyumluluk" adlı uyumlu eki etkinleştirmeniz gerekir. Bunun dışında uyumlu ekler ön tanımlı halleriyle gereken tüm işlevleri yerine getirdikleri için bu yöneticiyle fazla işiniz olmayacaktır.

TOPLU POSTA: Sitenizin yöneticisi olarak üyelerinize siteyle ilgili bir gelişmeyi ya da düzenlediğiniz bir etkinliği duyurmak veya bülten yollamak amacıyla toplu e-posta göndermek isteyebilirsiniz. Araçlar menüsünden ulaşabileceğiniz Toplu E-posta işlevi belli bir grubun tüm üyelerine topluca mesaj gönderebilmenizi sağlar.

"Alt Gruplara Postala" seçeneğini işaretlerseniz, örneğin Yazar grubunu seçtiğinizde onun alt grubu olan Kayıtlı grubuna da mesajınız gönderilir. Tüm Kullanıcı Grupları seçiliyse grup fark etmeksizin tüm üyeleriniz mesajınızı alır. Mesajınızı HTML olarak başka bir HTML editöründe tasarladıysanız "HTML biçiminde gönder" seçeneğini işaretledikten sonra HTML kodlarınızı Mesaj kutusuna yapıştırmanız yeterli olacaktır.

GENEL DENETİM: Bir makale düzenlenirken otomatik olarak makaleyi düzenleyen kullanıcı tarafından kilitlenir. Kilitli bir makaleyi diğer kullanıcılar düzenleyemezler, böylece aynı anda iki kullanıcının aynı belge üzerinde değişiklik yapması ve bir kullanıcının değişikliklerinin kaybolması engellenmiş olur. Ancak bazen editörler makalelerini kaydetmeden tarayıcı penceresini kapatır ya da Geri düğmesine tıklarlarsa o makale kilitli kalıp unutulabilir. İşte Araçlar menüsünden ulaşabileceğiniz Genel Denetim işlevi, o anda kilitli olan tüm öğeleri denetleyerek kilitlerinin otomatik olarak açılmasını sağlar. Ancak bu işlevi kullanmadan önce hiçbir editörün gerçekten bir makaleyi düzenlemediğinden emin olmalısınız, aksi halde bu işlevi çalıştırdığınızda editörünüzün yaptığı değişiklikler de kaydedilmeyecek ve boşa gidecektir.

SİSTEM BİLGİSİ: Yardım menüsünden ulaşabileceğiniz Sistem Bilgisi ekranı, sistem yapılandırmasıyla ilgili ulaşabildiği tüm verileri görüntüler. Bilgi ekranı Sistem Bilgisi, PHP Ayarları, Yapılandırma Dosyası, Klasör İzinleri ve PHP Bilgisi olmak üzere beşe ayrılmıştır.

Okuyucu Yorumları