Japonya'ya bir şok daha: Epsilon S roketi yine patladı

Japonya'nın Epsilon S roket denemesi yeni bir patlamayla sonuçlandı. Epsilon S roketinin önümüzdeki yılın başlarında fırlatılması bekleniyordu, ancak bu son patlama muhtemelen tarihi biraz daha ileriye atacak.

Japonya'ya bir şok daha: Epsilon S roketi yine patladı

Japonya’nın uzay ajansı JAXA, son fırlatma denemesinde Epsilon S roketi alev aldıktan sonra motor testini iptal etmek zorunda kaldı. Katı yakıtlı roket, böylelikle ikinci kez bir patlama yaşamış oldu ve JAXA bu patlamanın nedenini araştırırken, roketin kullanılmaya başlayabileceği tarih biraz daha ertelendi.

Reuters’in bildirdiğine göre, Epsilon S roketinin ikinci kademe motoru, Salı günü yanma testinden yaklaşık 49 saniye sonra patladı ve iki dakika sürmesi beklenen test kısa kesildi. Patlama, güneybatı Japonya’daki Tanegashima Uzay Merkezi’ni ateşe verdi ve fırlatma tesisine zarar verdi. Ancak neyse ki herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

JAXA’nın Epsilon proje yöneticisi Takayuki Imoto, başarısız testten sonra bir basın açıklamasında muhabirlere “Herkesin beklentilerini karşılayamadığımız için üzgünüz... ancak olumlu tarafı, sorunu uçuşa çıkarmadan önce bir yer testinde bulmuş olmamızdı” dedi. Imoto, patlamanın sebebini araştırmanın ve gerekli önlemleri almanın muhtemelen birkaç ay süreceğini belirtti.

Patlamanın sebebi henüz bilinmiyor olsa da, Temmuz 2023’te, Epsilon S ikinci kademe motorunun iki dakikalık bir yer testi olması gereken sürecin yaklaşık bir dakikasında patlamasıyla daha önce de benzer bir sorun yaşanmıştı. Geçen yıl yaşanan bu patlamanın, motorun bir kısmına zarar veren eriyen bir metal parçasından kaynaklandığı düşünülüyordu.

Epsilon S roketinin, bu yılın sonu ile Mart 2025 arasında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyordu. Japonya’nın Epsilon S roketi, JAXA’nın küçük uydu fırlatma endüstrisine erişim sağlamak için 2007’de geliştirmeye başladığı Epsilon roketleri serisinin sonuncusu olan üç aşamalı katı yakıtlı fırlatma aracı. Epsilon 6 roketinin 2022 yılında yaşadığı ve üzerindeki sekiz ticari uyduyla beraber kendini imha etme emri aldığı anormallik dışında, Epsilon fırlatma aracının 2013’teki ilk fırlatmasından bu yana gerçekleştirilen diğer beş Epsilon roket fırlatması başarılı oldu.