Japonya'nın Ay'da "baş aşağı" kalan uzay aracı SLIM hayata döndü

Japonya Uzay Ajansı JAXA, Ay yüzeyine inmeyi başarsa da devrilerek baş aşağı kalan SLIM aracı ile tekrar iletişim kurmayı başardı.

Japonya'nın Ay'da "baş aşağı" kalan uzay aracı hayata döndü

Japonya’nın Ay’ı İncelemek için Akıllı İniş Aracı (SLIM – Smart Lander for Investigating Moon), 20 Ocak’taki başarılı ancak sorunlu Ay’a inişinin ardından baş aşağı kalarak elektrik stoğunun kesilmesinden ve güneş panellerinin yanlış yöne bakmasından dolayı enerji kazanamamasından bir hafta sonra hayata döndü. Pazartesi günü, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), SLIM uzay aracıyla iletişimin yeniden kurulduğunu ve Ay’ın kökenine ilişkin ipuçlarını arama operasyonlarının yeniden başladığını duyurdu.

JAXA, güneş ışığı yönündeki bir değişikliğin, aracın istenilenden farklı bir açıda duran güneş panellerine ulaşarak bataryasını yeniden şarj etmesine olanak sağlayabileceğini öngörüyordu. Elde edilen bu gücün ne kadar dayanacağı henüz bilinmiyor. Ajans, daha önce yaptığı açıklamalarda, SLIM’in bir sonraki perşembe günü başlayacak olan Ay gecesinde hayatta kalabilecek şekilde tasarlanmadığını söylemişti.

Uzay aracının gücü başlangıçta devre dışı bırakılmadan önce SLIM’in çok bantlı spektral kamerası tarafından çekilen Ay yüzeyinin görüntüleri 25 Ocak’ta yayınlandı. Bugün JAXA, SLIM tarafından fotoğraflanan bir kaya oluşumunun başka bir görüntüsünü de yayınladı.

Görev, SLIM uzay aracının ana motorlarından birinin arızalanması ve devrilmesine neden olmasının ardından istenmeyen bir iniş pozisyonunda kalmasından dolayı bazı sorunlarla karşı karşıya kalmıştı. Reuters’ın bildirdiği üzere, yine de başarılı sayılan bu yumuşak iniş, Japonya’yı ABD, Çin, Hindistan ve eski Sovyetler Birliği’nin yanı sıra Ay’a uzay aracı indiren beşinci ülke yapıyor.

İniş aracının garip iniş pozisyonunun görüntüsü, iniş sırasında fırlatılan “beyzbol topu büyüklüğünde” iki küçük robotun biri tarafından fotoğraflandı. SLIM’in görevi, bu devrilmeye rağmen, hedefinin “eşi görülmemiş” 50 metre yakınına inmesi ile JAXA tarafından başarılı olarak değerlendiriliyor. Uzay ajansı, bu görev sayesinde Ay keşfini ilerletmede değerli bir araç olabileceğini umduğu, vizyona dayalı “kesin nokta belirleme” iniş teknolojisini etkileyici bir şekilde göstermiş oldu.