Japonya'nın ada sayısı, nasıl bir anda ikiye katlandı?

Japonya’nın resmi ada sayısı, yeni bir sayımda ikiye katlandı. Peki ama bu nasıl olabiliyor? Japonya, gerçek ada sayısını bilmiyor muydu?

Japonya'nın ada sayısı, nasıl bir anda ikiye katlandı?

Japonya'nın resmi ada sayısı, yeni bir yeniden sayım sayesinde iki katından fazla artabilir. "Konuya aşina bir kaynak" Kyodo News'e yaptığı açıklamada sayının 6.852'den 14.125'e çıkacağını, ancak son ayarlamaların resmi olarak açıklanan sayıyı biraz farklı kılabileceğini söyledi.

Yeniden sayım, 2021 parlamento oturumunda bir milletvekilinin "adaların sayısının doğru bir şekilde anlaşılmasının ulusal çıkarlarla ilgili önemli bir idari mesele olduğu" yönündeki açıklamasından sonra gerçekleştirildi. Verilerin, 1869 yılında kurulan ve ülkeyi araştıran ve haritalandıran bir kurum olan Japonya Jeo-uzamsal Bilgi Kurumu'ndan (GSI) geleceği bildiriliyor.

Japonya İstatistik Yıllığı 2023'e göre ülke, toplam 377.973,74 kilometrekare alana yayılan 6.852 adaya sahip. Honshu adası dünyanın en büyük yedinci ve en kalabalık ikinci adası.

Ancak ada sayısına ilişkin veriler 1987 yılında Japonya Sahil Güvenliği tarafından elle yapılan bir çalışmaya dayanıyor. Bu çalışma, çevresi 100 metre veya üzerinde olan adaları listelemiş, ancak görünüşe göre bazen ada gruplarını tek bir ada olarak bir araya getirmiş durumda.

GSI'nin elektronik arazi haritası ve hava fotoğraflarının kullanıldığı yeni sayımında 100.000'den fazla adanın tespit edildiği bildirildi. Ancak yalnızca 100 metre standardına ulaşanlar sayıma dahil ediliyor. Ayrıca BM'nin ada tanımı da dikkate alınıyor: "Etrafı suyla çevrili, gelgit sırasında suyun üstünde kalan, doğal olarak oluşmuş kara parçası."