Japonya'da yunus saldırıları artıyor; peki ama neler oluyor?

Japonya'da artan ve korkutucu hale gelen yunus saldırılarının arkasında sadece tek bir erkek yunus olabileceğinden şüpheleniliyor.

Japonya'yı karıştıran, sadece tek bir erkek yunus mu?

Japonya’nın Fukui Bölgesi açıklarında, sadece bu yıl 18 kişinin yaralanmasına yol açan bazı garip olaylar yaşanıyor. Uzmanlar, bölgedeki insanlara yönelik saldırıların arkasındaki suçlunun tek bir Hint-Pasifik şişe burunlu yunusu olduğuna inanıyor.

Hint-Pasifik şişe burunlu yunusu (Tursiops aduncus), uzun, ince bir burna ve uzun bir sırt yüzgecine sahip olan, büyük bir şişe burunlu yunus türü. Suçlanan yunusun erkek olduğu düşünülüyor ve bu yunuslar yaklaşık 2,7 metreye kadar büyüyebiliyor; 230 kilogram ağırlığına ulaşabiliyor. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan bu yunus türü, Avustralya çevresindeki okyanuslardan Basra Körfezi ve Kızıldeniz’e kadar pek çok bölgede görülebiliyor.

Honshu Adası’nın Japonya Denizi kıyısındaki bir bölge olan Fukui Bölgesinin plajlarında da bu tür bazen görülebiliyor. Sevimli deniz memelileri olan yunuslar genellikle insanlar için bir tehdit olarak düşünülmese de, son birkaç yıldır bu bölgede yunus kaynaklı yaralanmalar giderek sıklaşıyor.

2022 ve 2023’te, Suishohama Plajı kıyısından yaklaşık 5 metre uzakta yüzerken birinin kendisine çarpması sebebiyle birkaç kaburgası kırılan bir adam da dahil olmak üzere çok sayıda yunus saldırısı raporu ortaya çıktı. Bu yıl, olaylar daha da artmış gibi gözüküyor. Japon haber ajansı Kyodo News, 26 Ağustos’ta yaz boyunca 18 kişinin yaralandığını, bunların arasında 20-30 dikiş atılması gereken bir çocuğun da bulunduğunu bildirdi. Mizushima Adası açıklarında yüzen bir adam, aynı bölgede birkaç gün içerisinde yaşanan ikinci olayda iki elinden ısırıldı. Japan Times’a göre durum o kadar tehlikeli bir hal aldı ki, Tsuruga Sahil Güvenlik Ofisi uyarı posterleri asmaya başladı.

Nature News ile görüşen yunus ekolojisti Tadamichi Morisaka, “Nazik ısırma, vahşi doğada erkek şişe burunlu yunuslar arasında sıklıkla gördüğümüz bir davranıştır” diyor ve devam ediyor: “Bunu ilişkiyi sürdürmek için yaparlar - bu yunusun zihninde, insanlarla zaten dostça bir ilişki kurmuş olabilir.

Morisaka, “Bence insanlarla bir tür etkileşim arıyor” diyor ve ekliyor: “Gerçekten saldırmak isteseydi, tüm gücüyle saldırabilir ve ısırabilirdi.

Hint-Pasifik şişe burunlularının çok zeki olmalarının yanı sıra oldukça sosyal hayvanlar olduğu da biliniyor. Ortalama olarak beş ila 15 bireyden oluşan sürüler halinde yaşarlar, ancak bazıları çok daha büyüktür. Özellikle erkekler, diğer erkeklerle ömür boyu sürebilecek güçlü bağlar veya “ittifaklar” kurarlar.

Yani, eğer Fukui bölgesindeki bu saldırılar gerçekten tek bir yunus tarafından gerçekleştiriliyorsa, aslında bu aşırı sosyal deniz memelisi sadece yeni bir arkadaş arıyor olabilir. Bu durum henüz kesin olarak doğrulanmamış olsa da, çekilen bazı fotoğraf ve videoların analizine göre olası görünüyor.

Ancak bu tür insan - yunus etkileşimleri hızlı bir şekilde kötüleşebiliyor ve Morisaka, bir yunusun “baskınlık kurmak için insanlara saldırabileceğini ve üzerlerine çıkmaya çalışabileceğini” söyleyerek, bunun sonucunu bir trafik kazasına benzetiyor. Şu ana kadar kemik kırılmasıyla sonuçlanan en az bir olay olmuş olsa da, neyse ki henüz daha tehlikeli bir olay yaşanmadı.