Japonlar, Şimdi de Uzayı Temizliyor!

Japonların artık yeni ve zorlu bir görevi daha var: Uzayı, tepemizde dönüp duran "çöplerden" kurtarmak!

Japonlar, şimdi de uzayı temizliyor!

Uluslararası Uzay İstasyonu'na en son malzeme taşıma görevi başarı ile gerçekleştirilmiş durumda. Bu görevin 5.9 tonluk kargosunun içerisinde ise, uzay çöpleri sorununu ortadan kaldırmak için büyük bir destek olacağına inanılan yeni bir cihaz yer almakta.

Bu ayın başlarında Rusya'nın tedarik görevinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bu uçuşun kargosu bir miktar değiştirilmişti ancak kargonun içerisinde 600 litre su (dört ay yetecek miktar) ve UUİ'nin artık yaşlanmaya başlayan nikel-hidrojen bataryalarının yerini alacak olan altı lityum-iyon batarya yörünge değiştirme üniteleri (ORU) bulunmakta.

Kargo kapsülünün yan kısmına bağlı bir şekilde ise Kounotori Integrated Tether Experiment (KITE) cihazı bulunmakta. Bu cihaz, 700 metre metalik örgü bağına sahip ve 20 kilodan oluşmakta. Bu örgü bağı, Japon balık ağı üreticisi Nitto Seimo Co. tarafından özellikle bu görev için üretilmiş.

KITE, elektrodinamik bağları göstermek amacı ile üretilmiş ve bu bağlarda, kalkansız metalik hatlar uzaya yayılarak Dünya'nın manyetik alanında gezerken elektrik yükü kazanacak. Bu prensip, daha önceleri enerji üretmek için kullanılmış olsa da, bu kez bilim adamlarının amacı, büyük uzay çöplerine bağ oluşturarak, bunları yörüngeden çıkartmak.

Eğer testlerin sonucunda her şey yolunda giderse, bilim insanları küçük robot araçlar üretecek ve bu araçlar ömürlerinin sonuna yaklaşan yörünge donanımlarına kendilerini yapıştırarak, 5.000 ya da 10.000 metrelik bağlarını açacaklar. Bunun da görevlerini gerçekleştirmeleri için yeterli olması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları