Yokohoma City Üniversitesi'nden Kenji Ohsihe ve takımının geliştirdiği algoritma, kendi iddialarına göre birini kısa bir süre dinleyerek ölüp ölmeyeceğine karar verebiliyor.
Bu ilginç algoritmayı ilk kez duyanların aklına gelen, ucuz korku filmleri ya da size 10 soru sorup cevaplarına göre ömrünüzü ölçen internet sitesi quizleri oluyor. Yani yalan değil, bununla birlikte tutup korku filmlerinde olduğu gibi insanları da öldürerek sürenin gerçek çıkmasını sağlamıyor.
Bu algoritma aslında oldukça mantıklı bir sebep için geliştirilmiş. Japonya'nın 999 acil durum çağrılarında, gerçekten ölmek üzere olan, durumun aciliyetinin en üst noktada olduğu aramalara öncelik verebilmek için düşünülmüş. Algoritma telefon konuşmasında kısacık bir süre dinlediği hastanın ya da yaralının durumunun ne kadar kritik olduğunu ölçüyor.
Haberin devamında: Peki çalışıyor mu?
Nasıl yapıldı? İyi çalışıyor mu?
6 aylık veriler incelenip işlenerek ortaya konan algoritma, nefes alıp verme, bilinç düzeyi ve arama sonucunda ambulans olay yerine vardığında arayanın sağlık durumumun ne olduğunu işleyerek ortak koşulları buluyor.
73.992 ambulans çağrısından yüzde 90'ı operatörlerin acil ambulans yollamasını gerektirecek kadar ciddi gözükse de ölen ya da olay yerinde suni teneffüs gibi acil müdahale gerektiren vaka sayısı sadece 2349 olmuştu. Bu da en önemli olayları aradan seçmenin zorluğunu gösteriyor.
Bu seçimi kolaylaştırmak için geliştirilen yazılımın tutarlılık oranının ise ne yazık ancak ortalama olduğu kaydediliyor. Elbette gelecekte daha fazla verinin işlenerek daha tutarlı sonuçlar sağlanması mümkün olabilir. Durumların aciliyeti gerçekçi bir şekilde belirlenerek, ambulansların öncelikli olarak kime gideceği tespit edilebilir, sistem etkin bir şekilde çalışabilir.