James Webb Uzay Teleskobu (JWST), fırlatılmasından bu yana derin uzay fotoğrafçılığı tarihindeki en hayranlık uyandıran görüntülerden bazılarını yakalamış olabilir. Ama depolama alanı söz konusu olduğunda, en mütevazı modern dizüstü bilgisayar bile onu geride bırakabiliyor.
Dünyanın en gelişmiş teleskopu yalnızca 68GB kapasiteli katı hal sürücüsüne (SSD) sahip. Bu sayı küçük gözükse de, halen Hubble teleskobu (dünyanın bir önceki en iyi uzay teleskopu) tarafından kullanılan mütevazı 2GB'ı geride bırakıyor. Tabii ki günümüzde tüketiciler için sunulanlarla karşılaştırıldığında neredeyse varlığı hissedilemeyecek kadar küçük olduğu ise bir gerçek.
Uzayda çalışan donanımlar ile Dünya’da çalışanların karşılaştırılamayacak kadar farklı olduklarını belirtmemiz gerekiyor. Evlerimize göre çok farklı olan uzay koşulları, normal bir hard diski kolaylıkla işlevsiz hale getirebiliyor.
Ayrıca teleskopun bu depolama alanı çoğunlukla kısa süreli depolama için kullanılıyor ve Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü (STSI) uçuş sistemleri mühendisi Alex Hunter’ın söylediğine göre, sadece 24 saatlik depolama yapabilmesi yeterli oluyor. Belirtilene göre JWST’nin depoladığı görüntüler hafızasını tamamen doldurmadan önce kaydettiği görüntüleri göndermek için planlanan fırsatları olacak ve bu süreç sırasında yaklaşık 1,5 milyon kilometre yolculuk yapacak.
IEEE Spectrum’un bildirdiğine göre depolamanın yüzde üçü mühendislik ve telemetri verileri için ayrılmış durumda ve yaklaşık 10 yıl içerisinde depolama boyutu muhtemelen 60GB’a düşecek.