James Webb Uzay Teleskobu, bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. Bu defa karşımıza Uranüs'ün muhteşem bir görüntüsüyle çıkan teleskop, hepimize yılbaşı için güzel bir hediye sundu.
Uzay teleskobu, bu yılın başlarında çekilen görüntünün ardından, uzaklardaki buz devi gezegenle ilgili pek çok gözlem gerçekleştirdi. Yılbaşını kutlamak üzere yayınlanan yeni görüntü, daha önce görülmemiş pek çok ayrıntıyı açığa çıkarıyor.
Yeni görüntüde teleskop, yakalanması zor Zeta halkası da dahil olmak üzere Uranüs'ün donuk iç ve dış halkalarının ayrıntılı bir görüntüsünü paylaşıyor. Bu halka gezegene en yakın olan son derece soluk ve dağınık bir halka. Geniş alandan çekilen görüntüde, gezegenin bilinen 27 doğal uydusunun yarısından fazlası görülebiliyor. Yakın çekim versiyonunda ise bazı uyduların halkaların içinde olduğunu görmek mümkün.
Görünür ışıkta Uranüs oldukça özelliksiz bir gezegen. Voyager 2'nin 1980'lerde yaptığı gözlemler Uranüs'ü akuamarin renginde pürüzsüz bir küre olarak gösterirken, kızılötesi ışıkta durum çok daha farklı. Zira Uranüs üzerinde parlak noktalar halinde görülebilen fırtınalar bulunuyor.
Görüntüde ayrıca kutup örtüsünün tamamı da görülebiliyor. Kutbun tamamını görebilmemizin nedeni ise Uranüs'ün kendi yörüngesinde yan dönmesi. Ekseni yörüngesine kıyasla 98 derecelik bir eğime sahip ve buna milyarlarca yıl önce gerçekleşen devasa bir çarpışmanın neden olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte Uranüs, 2028'de gündönümüne yaklaşacak ve o zaman ekseni tam olarak Güneş'i gösteriyor olacak.
Uranüs diğer gezegenlerde rastlanmayan karmaşık özelliklere sahip olduğundan, gezegen bilimcilerin James Webb Uzay Teleskobu yardımıyla yürüttükleri çalışmalar bu hayranlık uyandıran dünyanın içinde neler olup bittiğine dair daha doğru bir resim oluşturulmasında temel bir rol oynayacak.