James Web Uzay Teleskobu ilk kez bir ötegezegen atmosferinde “anlamlı miktarda” karbondioksit tespit etti. Nature dergisinde yayınlanmak üzere kabul edilen ve ön baskı sunucusu ArXiv'de bulunan bir makalede açıklanan tespit, 700 ışık yılı uzaklıkta Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde dönen tanınmış bir gezegen olan ötegezegen WASP-39 b'nin atmosferinde yapıldı. Gezegen bizim görüş hattımızdan yıldızının önünden geçiyor ve bunu yaparken ışığın bir kısmını bloke ediyor, bu yüzden de orada olduğunu biliyoruz.
James Web Uzay Teleskobu, ışığı incelemek ve atmosferdeki belirli kızılötesi renkleri neyin engellemiş olabileceğini belirlemek için tasarlandı. WASP-96b aslında ilk bilimsel hedeflerinden biriydi ve bu gezegende zaten daha önce su buharı tespit edilmişti. Şimdi, karbondioksit de bulundu.
Tespiti yapan ekibi yöneten UC Santa Cruz'dan Profesör Natalie Batalha, “Bu gezegenin Hubble ve Spitzer ile önceki gözlemleri bize karbondioksitin mevcut olabileceğine dair cesaret verici ipuçları vermişti” diyor ve devam ediyor: “James Web Uzay Teleskobu son derece net bir karbondioksit varlığı gösterdi.”
WASP-39 b, yıldızına yakın yörüngede bir sıcak gaz devi. Kütlesi Satürn kadar, ancak çapı Jüpiter'den 1,3 kat daha büyük. Yıldızına Güneş ile Merkür arasındaki mesafenin kabaca sekizde biri kadar yakın, bu da onu 900 derece yüzey sıcaklığı ile aşırı derecede sıcak bir gezegen yapıyor. Güneş Sistemi’nde böyle bir gezegen bulunmuyor.
Yıldızlar ve gaz devleri çoğunlukla hidrojen ve helyum gibi hafif elementlerden oluşuyor, ancak daha ağır elementler gezegen oluşumu için kritik öneme sahip. Karbondioksit, hem gaz devleri Satürn ve Jüpiter, hem de Mars de Venüs gibi kayalık gezegenlerde bulunuyor ve Güneş Sistemimizin gezegenlerinin atmosferlerinde önemli bir bileşen. Karbondioksit gaz devlerinin atmosferindeki daha ağır elementlerin bolluğunun büyük bir göstergesi.