Hüseyin Cem Köylü
i-Core işlemcilerle birlikte son yıllarda piyasaya hükmeden Intel, şimdi de yeni nesil Ivy Bridge işlemcileriyle bu üstünlüğü devam ettirmeyi planlıyor. 22 nm üretim tekniği ve 3D transistör teknolojisinden yararlanan Intel, bu sayede Sandy Bridge işlemcilerden çok daha verimli ve az güç tüketen işlemciler yapmayı başardı. Ayrıca HD 4000 entegre grafik işlemcisi ve ortalama saat hızı artışı da yaparak, işlemcilerin grafik işleme gücünü de artırmayı başardı.
Intel yeni işlemcilerin Nisan ayı içinde satışa çıkacağını duyurmuştu, fakat son haberlere göre teknoloji tutkunlarının biraz daha beklemesi gerekiyor. Çünkü, Intel, bu tarihi masaüstü işlemciler için Nisan sonu, dizüstü işlemciler için ise Haziran olarak değiştirdi.
Tabi dizüstü işlemcilerdeki bu gecikme, aynı zamanda Ultrabook pazarını da etkileyecek ve yeni nesil Ultrabook'ların piyasaya sürülmesi 2012'nin ikinci yarısından sonra mümkün olacak. Intel'in yeni nesil Ivy Bridge işlemcileriyle ilgili mevcut tüm bilgiler, PC ve dizüstülere getireceği performans artışlarıyla ilgili her şey makalemizin devamında...
Ivy Bridge işlemciler: 3D transistörler ve HD 4000
Yeni nesil Ivy Bridge işlemcilerinde 22 nm üretim tekniğini kullanan Intel ayrıca ilk defa 3D (tri-gate) transistörler de kullanıyor (FinFET = Field Effect Transistors, Alan Etki Transistörleri). Yeni nesil işlemciler, 32 nm işlemcilere nazaran daha ufak transistörler içermekle kalmıyor, aynı zamanda daha da ince transistörlere sahip olabiliyorlar. Bu sayede daha ufak alana daha çok transistör sığdırılabiliyor. Yani daha az enerji harcayarak daha fazla güç elde edilebiliyor.
Sızan test sonuçları da bunu kanıtlar nitelikte. Sandy Bridge işlemcilere kıyasla Ivy Bridge işlemciler yüzde 40 daha az enerji harcarken, yüzde 20 daha güçlü işlem yapabiliyorlar.
Piksel gücü: Daha hızlı grafikler için...
Sandy Bridge işlemcilerin içindeki HD 3000 grafik işlem birimini de geliştiren Intel, Ivy Bridge işlemcilerinin içinde HD 4000 grafik işlemcilerini kullanıyor. Sandy Bridge işlemcilerde 12 grafik işlem birimi bulunurken, Ivy Bridge'da bu sayı 16'ya çıkıyor.
Intel'e göre, HD 4000 DX11, OpenGL 3.1, OpenCL 1.1 destekleyecek; HD 3000'den yüzde 30 daha güçlü olacak ve bağımsız olarak 3 monitöre görüntü verebilecek. Intel, yeni işlemcilerin video motorlarını da güçlendiriyor. Hatta ilk söylentilere göre ultra yüksek çözünürlüklü 4K (Full HD'nin dört katı) videolar rahatça izlenebilecek.
HD 4000'in işlemcilerinin hızı 350 MHz olacak fakat bu hız yük altında 1.150 MHz'e kadar çıkabilecek.
Masaüstü için Ivy Bridge: En iyiden daha fazlası
Ivy Bridge işlemcilerinin masaüstü kullanıcılarına sürprizleri de olacak. Daha fazla performans, daha az güç tüketimi ve geniş CPU kadrosu bunların başında geliyor. Fakat burada karşımıza bir soru çıkıyor: Bu yenilikler, Sandy Bridge kullanıcılarının güncellemelerini gerektirecek kadar önemli mi?
Ivy Bridge'in içindeki entegre HD 4000 grafik işlemcisinin DirectX 11 desteği vereceği de gelen bilgiler arasında. Tabi entegre bir grafik işlemcisinin orta ve üst düzey oyunlarda grafik kartları kadar yüksek performans sergilemesi beklenmiyor. Fakat normal kullanıcıları hem ayrı ekran kartına para vermekten kurtaracak, hem de enerji tasarrufu yapmalarını sağlayacak.
İşlemci yeni fakat anakarta bağlanmak için Sandy Bridge işlemcilerinin de kullandığı 1155 soketi kullanılacak. 6-serisi yonga seti kullanan (P67,H67,Z68 gibi) anakartlara BIOS güncellemesi yapıldığı takdirde de tam performans ile kullanılabilecek. Ivy Bridge işlemcilerini çalıştıracak yeni anakartların hepsinde USB 3.0 desteği olacak.
İsimlendirmede fark yok
i3, i5 ve i7 isimlerine ek olarak, isimlerin sonuna eklenen "K" harfi, işlemcinin "Kilidi açık CPU" olduğunu belirtiyor; yani yüksek overclock kapasitesine sahip. "S" harfi, çok düşük güç tüketimine sahip modelleri belirtmek için kullanılıyor, mini ya da all-in-one (hepsi bir arada) PC'ler için üretiliyor.
"T" harfi ise, maksimum enerji tasarrufu sağlayan modellerde kullanılıyor; yaklaşık 35 - 45 Watt arası güç tüketiyorlar.
Ivy Bridge işlemcilerinin asıl dikkat çeken yanı güçlü grafik işlemcileri HD 4000. Masaüstü uygulamaları, HD filmleri, Free-2-Play online oyunları hiç sorunsuz 1920 x 1080 çözünürlükte oynatabilecek kadar güçlü bir grafik işlemci HD 4000. Tabi üst düzey oyunlar için ayrı ve güçlü bir ekran kartı almak şart.
Sonuç
Eğer Sandy Bridge işlemciye sahip yeterince güçlü bir sisteminiz varsa, Ivy Bridge güncellemesinin gerekli olduğunu düşünmüyoruz.
Masaüstü PC'ler için Ivy Bridge işlemciler
Dizüstü için Ivy Bridge: Daha fazla mobil güç
Masaüstü kadar, dizüstü severler de Ivy Bridge'i heyecanla bekliyor. Düşük güç tüketimine odaklanan dizüstü Ivy Bridge işlemcilerin, entegre grafik işlemcisi HD 4000 de göz dolduruyor.
Aslında Ivy Bridge'in mobil versiyonu da masaüstü ile aynı mimariye sahip fakat çok daha az güç tüketiyor, daha az ısınıyor ve Intel'in yeni Chief River platform (CPU, yonga seti ,WLAN) modülüne sahip.
Ultrabook'lara ayrı Notebook'lara ayrı işlemci
Mobil işlemciler de, tıpkı masaüstüler gibi isimlendiriliyor fakat burada da son harfler değişiklik gösteriyor. Dört çekirdekli modelleri belirtmek için "QM", standart iki çekirdekli modeller için ise "M" harfi ekleniyor model isimlerinin sonuna.
Çok az güç tüketen işlemcileri belirtmek için ise "U" harfi kullanılıyor; güç tüketimlerinin 17 Watt olması bekleniyor. Bugünkü Ultrabook'larda kullanılan ve 25 Watt enerji tüketen Sandy Bridge işlemcilerin yerini yeni Ivy Bridge'lara bırakması bekleniyor.
i3 işlemcilerinin yol haritasını göremiyoruz, büyük ihtimalle Intel, stratejik sebeplerden dolayı bunu gizli tutmayı tercih ediyor. Tüm Ivy Bridge işlemciler, geliştirilmiş Turbo Boost 2.0 teknolojisi, Hyper-Threading ve HD 4000 grafik işlemcisi ile birlikte gelecek.
Sonuç: Daha ince ve daha dayanıklı dizüstü
Ivy Bridge ile güçlendirilen notebook ve Ultrabook'ların performans konusunda büyük bir adım atmasını bekliyoruz. Enerji tasarrufu sağlayan 22 nm üretim tekniğinin ve 3D tri-gate transistörlerin belirgin bir şekilde uzun süreli kullanım sağlamasını umuyoruz.
İşlemci daha az ısınacağı için, soğutma sistemleri de ufalacak ve böylece, daha ince, daha hafif fakat daha verimli notebook'lara sahip olacağız. Ivy Bridge işlemcilere sahip notebook ve Ultrabook'lar bu yaz karşımıza çıkacak. Bakalım üreticiler nasıl tasarımlar ve konfigürasyonlara sahip cihazları karşımıza çıkaracak...