İsviçre'yi karıştıran "intihar kapsülü"

İsviçre'de intihar yasal bir işlem ve bunu gerçekleştirmek isteyenler için özel bir makine bile bulunuyor. Ama bu makinenin ilk kez kullanılması, büyük bir skandala dönüşerek ülkeyi karıştırdı.

İsviçre'yi karıştıran "intihar kapsülü"

İntihar, neredeyse her ülkede ve her toplumda yasaklanmış ve lanetlenmiş bir eylem. Dinler bu işlemi yasaklarken, örneğin Türkiye yasalarında intihara özendirmek bile suç kabul ediliyor.

Ancak İsviçre'de yasalar farklı işliyor. Özel şartlar altında vatandaşların intihar etmesi yasal kabul ediliyor ve bu işlem için özel bir makine bile bulunuyor. İntihar etmeye karar veren kişi makinenin içine girerek intiharı gerçekleştiriyor.

Teorik olarak yöntem böyle. Şimdiye kadar sadece bir kişi bu yasal yöntemi kullandı. Ancak ortaya o kadar büyük bir skandal çıktı ki, çok sayıda insan şimdi tutuklu şekilde yargılanmayı bekliyor.

Sarco Kapsülü skandalı

Sarco Kapsülü adı verilen bu cihaz kişinin içine girip bir düğmeye basmasıyla çalışıyor. Ardından kurban kapsül içine dolan gazla hayatını kaybediyor.

Ancak bu cihaz kısa süre önce ilk kez çalıştırıldı ve bir kişi içinde intihar etti. Aslında her şey yasalmış gibi görünse de, Adalet Bakanlığı bu ölüme soruşturma açtı ve kapsülün taşınmasından tutun, içine gaz yerleştirilmesine kadar yardımcı olan herkes cinayetten tutuklandı. İsviçre hükumeti cihazı satışını durdururken, tam olarak hangi yasal sorunla karşılaşıldığı da henüz medyaya açıklanmadı.

Adalet Bakanlığı uygulamanın güvenlik protokollerine yeterince uymadığını açıklarken, şimdi ülkede intihar etmek isteyen herkes kararını bir kez daha düşünmek zorunda.