İşte "insan sayılması gereken" hayvan...

Bu şirin hayvanların zeki olduğunu biliyorduk; ama ilk defa "insan sayılmaları gerektiği" söyleniyor

"Onlar da insan sayılmalı!"

Yunusların pek çok hayvandan daha zeki olduğu gerçeği çok uzun zamandır biliniyor. Fakat bilim adamları şu ana kadar olan bulgular eşliğinde yunusların zekası ile ilgili varılan yargıların son derece kısıtlı olduğunu söylüyorlar. ABD, Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yeni bir deney yunusların en zeki hayvanlardan biri sayılan şempanzelerden çok daha akıllı olduğunu ortaya koydu.

Yunusların beyin taramaları sonucunda varılan bulguların yanı sıra, beyinlerinin büyüklüğü vücutları ile karşılaştırıldığında biri hariç tüm primatlardan daha büyük bir beyin oranına sahip oldukları ortaya çıktı. Vücuda göre beyni daha büyük olan tek primat ise insan...

Daha önceki araştırmalarda yunusların kendilerini aynada tanıyabildikleri ve işaret dili öğrenebildikleri ortaya çıkartılmıştı. Ayrıca yunuslar birbirleri ile ortaklaşa çalışabiliyor ve birbirlerinin hareketlerini gözlemleyerek yeni şeyler öğrenebiliyorlar.

Her yıl ortalama olarak 300 bin yunusun yakalandığı veya öldürüldüğünü söyleyen bilim adamları, neredeyse insan kadar zeki olan yunusların da insan sayılması gerektiği ve öldürülmelerinin ağır bir suç kabul edilmesi gerektiğini iddia ediyorlar.

Okuyucu Yorumları