Dünyanın önde gelen metropollerinden biri olan İstanbul, cep telefonu kullanımında da diğer ülke genelindeki şehirlere göre açık ara önde. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, cep telefonu iletişiminin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonlarının İstanbul ili ölçüm sonuçlarını Cebit Sinerji Zirvesinde düzenlenen etkinlikte açıkladı.
BTK, İstanbul Avrupa ve Asya yakasını karış karış gezerek elektromanyetik yoğunluk haritasını çıkardı. Elektromanyetik yoğunluk haritası, ortamdaki tüm verici istasyonlarından gelen elektrik alan değerleri ölçülerek hazırlandı. Yapılan ölçümlerde güven vermeyen bölgeler yeniden ölçümlendi.
İstanbul ili genelinde 17.251 baz istasyonu bulunurken, gerçekleştirilen ölçüm sayısı baz istasyonu sayısının 40 katından fazla 712.399 oldu.
İstanbul ölçüm sonuçları
Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik alan değeri Avrupa Birliği'nde Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul gören ICNIRP değerleri olan 41 Volt/Metre olarak uygulanıyor. Türkiye'de ise bu değer, cihaz başına 10 Volt/Metre olarak belirlenmiş durumda.
Buna göre, İstanbul Anadolu Yakasında 247 bin 820 noktadan alınan ölçümlerde yüzde 96.5 oranında 0.1 - 3 Volt / Metre arasında ölçüm alındı. 3 - 9 volt/metre arasında kalan bölgelerin oranı ise yüzde 3.05. Diğer taraftan 9 ve üzeri Volt/Metre değerinde ölçüm alınan bölgelerin oranı binde 3.6 oranında.
İstanbul Avrupa yakası sonuçları ve fazlası
İstanbul Avrupa yakasında 464 bin 579 bölgeden alınan ölçümlerin yüzde 91.9'u 0-3 Volt /Metre aralığında çıktı. 3-9 Volt/Metre aralığında yüzde 6.8 ve 9 ve üstü volt/metre ölçülen bölgelerin oranı ise yüzde 1.3 oldu.
İstanbul ili için 3 ve üzeri Volt/Metre ölçülen bölgelerdeki elektromanyetik alan yoğunluğunun Radyo-TV vericilerinden, yüksek gerilim hatlarından ve sanayi kuruluşlarından kaynaklandığı belirtildi.
Dr. Turgut Ayhan Beydoğan: "Belirlenen limit değerlerini aşan tek bir baz istasyonu bulunmamaktadır"
Btk İkinci Başkanı Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, baz istasyonu ölçümlerinin merkez ve taşra teşkilatı olarak yedi bölgede sürekli denetlendiğini belirtti. Beydoğan, ölçüm sonuçlarından elde edilen verilerin uluslararası otoritelerce belirlenen limit değerlerin çok altında çıktığını vurgulayarak şunları söyledi:
"Baz istasyonlarının artması, cep telefonlarının daha az enerji harcaması anlamına gelmektedir. Nasıl evimizde elektrik varsa her sokakta baz istasyonu olması gerekmektedir. Toplumda yaratılan baz istasyonu korkusu dayanaksız ve bilimsellikten tamamen uzaktır''.
Mobil teknoloji, elektromanyetik alanlar ve gelişmeler paneli
Oturum Başkanlığını BTK Başkan Yardımcısı Dr. Muhterem Çöl'ün yaptığı Mobil Teknoloji, Elektromanyetik Alanlar ve Gelişmeler Panelinde Prof. Dr. Tunaya Kalkan, Prof. Dr. Mustafa Demir ve Doç. Dr. Mustafa İlhan katıldılar.
Panelin açılışını yapan Dr. Muhterem Çöl, BTK olarak denetimleri sıkı bir şekilde yaptıklarını belirtti. Baz istasyonlarının kurulumuna ilişkin hazırlanan yönetmeliğin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katkıları ve saha tecrübeleriyle oluşturulduğunu belirten Çöl, "Baz istasyonlarının denetlenmesini hassasiyetle gerçekleştiriyoruz. Konusunda uzman personel tarafından tüm Türkiye'de denetlemelerimiz devam ediyor ve edecektir" diye konuştu.
Ve çarpıcı bir açıklama: Az baz istasyonu zararlı!
Teknoloji Bilgilendirme Platformu ve İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren ise çarpıcı bir açıklamada bulundu: "Baz istasyonları kesinlikle sağlığa zararlı değil. Toplumdaki tepkinin büyük sebebi bilgisizlikten kaynaklanıyor''
Mobil teknolojinin vazgeçilmezi bir parçası olan baz istasyonlarının toplumun büyük bir kesiminde bilgisizlikten dolayı tepki gördüğünü belirten Teknoloji Bilgilendirme Platformu ve İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, şunları söyledi:
"Baz istasyonu daha sık olursa cep telefonuyla haberleşme sinyali o derece düşer, ilettiği güç daha azalır ve sağlık açısından o kadar güvende oluruz. Halkımızın bunu bilmesi lazım. Halkımızın akademisyenlerin, kamu otoritelerinin sözlerine güvenmesi lazım.
Konunun yanlış anlaşılmasından kaynaklanan, bazı noktalarda da bazı kesimler tarafından bunun rant kapısı olarak görülüp tetiklenmesinden bu tepki ortaya çıkıyor. Bugün dünyada Fransa, Danimarka ve Almanya örneği var. Fransa ve Almanya nüfus olarak Türkiye'ye yakın. Türkiye'de yaklaşık 45 bin, Almanya'da 135 bin, Fransa'da ise 100 bin baz istasyonu var. Nüfusları aynı ülkeler bunlar. Türkiye'nin yüzölçümü bunlardan daha büyük ve daha az baz istasyonu var. Danimarka'nın 3,5 milyon nüfusu var ama Türkiye'ye yakın miktarda baz istasyonu var."
Basın bülteninden derlenmiştir.