Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) veya Ay'daki insanların yıldızları göremediği gibi yaygın bir yanlış yorum vardır. Oysa bunun doğru olmadığını, ISS astronotları kanıtladı.
Aslında uzayda fotoğraf çekerken, standart kamera ekipmanlarındaki mercekler güneşin etkisinden kurtularak yıldızların ışığını seçmekte zorlanıyorlar. Astronotlar yıldızlara odaklanan fotoğraflar çekmek istediğinde özel yöntemler kullanmak zorunda.
Bir süre önce ISS'deki astronotlar, bu duruma örnek olması için Samanyolu'nun komşusu olan minik galaksileri fotoğraflamayı başardı.
NASA Astronotu Don Pettit, ISS'nin hareketiyle senkronize olan bir mekanizma kurarak, hedeflediği galaksiye uzun süre odaklanan bir çekim yaptı. Böylece yıldızların görüntüsünü net olarak yakalayabildi.
Uzayda yıldızların fotoğraflarını çekmek zordur çünkü çok sönüktürler. Güneş, gezegenimiz ve Ay yıldızların yanında çok daha parlak görünür ve bu kadar büyük kontrast içinde kamera lensleri sönük kalan ışık kaynaklarını yakalamakta zorlanır. Uzayda iyi fotoğraflar çekmek için yüksek bir deklanşör hızına ve çok kısa bir pozlamaya sahip olmanız gerekir, bu da gezegenimizin ve uydumuzun açıkça görülebildiği ancak yıldızların genellikle görülemediği anlamına gelir.
Öte yandan saniyede 8 km hızla hareket eden ISS'in içinde bir noktaya odaklanarak fotoğraf çekmek de çok zordur çünkü her şey çok hızlı hareket eder. Fakat öyle görünüyor ki, Astronot Don Pettit tüm bu olumsuzlukları aşacak bir mekanizma sürerek nadir yıldız fotoğraflarından birini çekmeyi başarmış.