İsrail, Lübnan'daki çağrı cihazlarını nasıl patlattı? 2 teori

Lübnan, Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 1'i çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini; 200 kadarı ağır, yaklaşık 2800 kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah, İsrail'i suçluyor. Peki, çağrı cihazları nasıl patlatıldı? İşte 2 teori... (Fotoğraf:Arşiv)

İsrail, Lübnan'daki çağrı cihazlarını nasıl patlattı? 2 teori

BBC'nin haberine göre İsrail saldırıları sonucu Hizbullah üyelerine ait cep telefonlarının ele geçirilmesinin ardından birçok Hizbullah mensubu çağrı cihazı kullanmaya başlamıştı. Ve bugün Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in bu "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması ve cihazların patlatılması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. Yaralanmaların çoğu 'el veya karın bölgesinde' gerçekleşti. Sosyal medyada yayılan görüntülerde de çağrı cihazlarının sahiplerinin ellerinde ya da ceplerinde infilak ettiği fark ediliyor. Yabancı ajanslar ayrıca Suriye'nin başkenti Şam'da da taşınabilir çağrı cihazlarının patlaması sonucu en az 10 kişinin yaralandığını duyurdu.

PATLAMALARLA İLGİLİ BİR GÖRÜŞ

CNN'e konuşan Lübnanlı gazeteci-yazar Kim Ghattas, Hizbullah'ın daha fazla mensubunun öldürülmesini önlemek için son zamanlarda "düşük teknolojiye" geçtiğini söyledi. Ghattas, CNN'den Christiane Amanpour'a "Bu, düşük teknolojiye sahip Hizbullah üyelerine karşı İsrail tarafından açıkça hedefli bir saldırıydı, çünkü son 10 ayda suikastların hedefi oldular. iPhone'larını çöpe atmaları, internetten çıkmaları ve CCTV'lerini kapatmaları talimatı verildi" dedi.

Peki, çağrı cihazları nasıl patlatıldı? İşte olası senaryolar...

  • BBC'nin haberine göre isminin açıklanmasını istemeyen eski bir İngiliz Ordusu mühimmat uzmanı, büyük ihtimalle cihazların her birinin içinde 10 ila 20 gram askeri sınıf yüksek patlayıcı bulunduğunu ve bunların sahte bir elektronik bileşenin içine gizlendiğini söyledi. Uzman, bunun alfanümerik kısa mesaj adı verilen bir sinyalle etkinleştirilmiş olabileceğini düşünüyor.

  • Wall Street Journal'a göre patlayan çağrı cihazları, Hizbullah mensupları için yapılan son sevkiyatta sahiplerine ulaşmıştı. Bu cihazlardan yüzlerce kişide vardı. Bir Hizbullah yetkilisi, cihazlara kötü amaçlı yazılım bulaştığını tahmin ettiğini söyledi.

  • Bazı kişiler çağrı cihazlarının patlamadan önce ısındığını hissettiğini ve saldırıdan önce onlardan kurtulduklarını ifade etti. Bir diğer tahmin ise cihazlara uzaktan çok fazla yük bindirilmesi ile aşırı ısınmanın sağlandığı, bunun da pillerin patlamasına yol açtığı yönünde.

'İKİNCİ İHTİMAL DAHA MAKUL'

CNN'e konuşan uzmanlar da yüzlerce çağrı cihazının aynı anda nasıl patlayabileceğine ilişkin iki teoriyi paylaştı.

  • Bir teoriye göre, siber güvenlik ihlali yaşandı ve çağrı cihazlarının lityum pilleri aşırı ısınarak patladı.

  • Bir diğeri ise bunun bir "tedarik zinciri saldırısı" olduğu ve çağrı cihazlarının üretim ve sevkiyat sürecinde bozulduğu iddiası.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eski istihbarat analisti David Kennedy, CNN'e yaptığı açıklamada, çevrimiçi paylaşılan videolarda görülen patlamaların "çağrı cihazını aşırı yükleyip lityum pil patlamasına yol açacak uzaktan bir saldırı olamayacak kadar büyük" göründüğünü söyledi. Kennedy, ikinci teorinin daha makul olduğunu söyledi.

ÇAĞRI CİHAZLARI YENİYDİ İDDİASI

Öte yandan CNN'e konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının yeni olduğunu ve Hizbullah tarafından son aylarda satın alındığını söyledi. Kaynak, çağrı cihazlarının tam olarak ne zaman satın alındığına veya modeline ilişkin ise herhangi bir bilgi vermedi.