İşlemci satın alma rehberi!

AMD mi, Intel mi? Kaç çekirdek, ideal hız, overclock imkanları ve çipsetler... Hepsi burada!

İşlemci satın alma rehberi!

Bir işlemci seçmek zor zanaat; devamlı yeni modeller çıkıyor. Piyasadaki sayısız model içerisinden seçim yapmak yeterince zorken, işlemci devleri yeni modellerinin reklamlarıyla kullanıcıları iştahlandırıyor. Bu da "Acaba biraz daha beklesem mi?" sorusuyla birlikte, uzun ve acılı bir bekleyişe, şüpheye sebep oluyor.

İşte bu yüzden güncel işlemci satın alma rehberleri çok önemli. Bu makalemizde en son durumu dile getiriyoruz ve dikkat edilecek noktaları vurguluyoruz.

"Intel mi, AMD mi?" İşlemci satın alırken sadece markaya bakmak işe yaramaz. Bazen Intel, bazen AMD yarışta öne geçiyor. Bir model bile işleri değiştirebiliyor. "Şu marka daima süperdir" anlayışı, işlemci satın alırken kaçınmanız gereken bir anlayış.

Bugün Intel en hızlı işlemcileri üretiyor, Corei7 975 Extreme Edition tartışmasız bir şekilde bütün benchmarkları ve rakipleri ezip geçiyor. Ama fiyatı da oldukça pahalı, çok daha uygun fiyatlarla oldukça güçlü Intel ve AMD işlemciler var ve bunlar, hiç de zayıf işlemciler değil.

Oyun ya da iş, amacınız ne?

Oyun ya da iş, amacınız ne?
Beklenmedik masraflara karşı elinizdeki soğutucunun uyup uymayacağına da bakmayı unutmayın

Her zaman en iyi işlemciyi almak zorunda değilsiniz, oyun amaçlı bilgisayar toplarken, işlemciden tasarruf edip o parayı ekran kartına yatırmanız gerekiyor.

Ama işlemciyi yoğun kullanan profesyonel uygulamalar için de, işlemciye yatıracağınız her kuruşa değiyor. Zamandan kazanmak, bilgisayar başında çile çekmemek için kesenin ağzını açmalısınız.

Sadece işlemci seçimiyle bitmiyor, işlemciyi takacağınız anakartı ve çipseti de düşünmek zorundasınız. Uygun anakartlar ucuz mu, pahalı mı? İstediğiniz özelliklere sahip mi? İşte bunlar çok önemli.

Yine de biz, hedefimizden şaşmayalım ve işlemcilere dönelim. Çeşit çok fazla, nereden başlamak gerekiyor? Intel'de 3 farklı çipset ve her çipsette pek çok model var. AMD'de daha az çeşit var ve bunları akılda tutması çok kolay, ama hepsini değerlendirmek gerekiyor.

Kaç çekirdekli işlemci almalı?

Kaç çekirdekli işlemci almalı?
Günümüzde 4 şekirdek ideal

Her şeyden önce, az önce de belirttiğimiz gibi ne için kullanmak istediğinizi düşünün. Kullanacağınız profesyonel uygulamaların ve oynamayı hayal ettiğiniz oyunların sistem ihtiyaçlarını açıp, üreticilerin sitelerinden kontrol edin ve bir kenara not edin.

Çok çekirdekten ne ölçüde yararlanıyor? Tavsiye edilen işlemci frekansı, ya da genel tabir ile hızı ne? İşte bunlar çok önemli, çünkü çok çekirdekten sonuna kadar faydalanan bir uygulama için daha düşük frekanslı ama daha çok çekirdekli bir işlemci tercih edebiliriz. Bunun tam tersinde ise daha fazla frekans için daha az çekirdekli bir işlemci alabiliriz.

Peki günümüzde ideal tercih ne? CHIP Online olarak kullanıcıların en büyük yüzdesini oluşturan genel iş- eğlence grubuna tavsiyemiz artık 2 değil, 4 çekirdekli bir işlemci almaları, ama daha fazla çekirdek için acele etmemeleri yönünde. 2 çekirdekler daha uzun süre kullanılabilir ama yeni alımda tercih 4 çekirdek olmalı.

Anakarta yansıyan bir tercih

Anakarta yansıyan bir tercih
Ucuz anakart mı? Pahalı bir anakart mı?

AMD ya da Intel tercihinde çekirdek sayısı çok önemli bir rol oynamıyor. AMD'nin 3 çekirdekli modellerini de 4 çekirdekler ile aynı kategoride değerlendirebiliriz.

AMD'nin öne geçtiği nokta daha az sayıda çipset ve ucuz anakartlar ile tercih kolaylığı oluyor. Fiyat ve performans olarak birbirine yakın işlemciler arasında tercih yaparken, iş anakarta geliyor. AMD burada fiyat avantajı kazanıyor, ama USB 3.0 destekli, çift BIOS'lu ve zengin özellikli Intel anakart modelleri de harcanan paranın hakkını veriyor.

AMD'nin daha az işlemci modeli var. Intel'in 3 farklı çipseti var ve tercih yaparken bu biraz karın ağrısına sebep oluyor. Yine de bu tercih aşamasında harcanan zamana değer. Uygun fiyatlı Core i7 modelleri bile var ve anakartın 3 kanal bellek desteği varsa toplam performans coşuyor.

Devir değişti!

Devir değişti!
Windows 7 ile birlikte hem 64 bit, hem çok çekirdek yaygınlaşıyor

Neden 4 çekirdek tavsiye ettiğimize geri dönersek, Windows 7 ve DirectX 11 sonrası dönemde çok çekirdekli işlemcilerin yeteneklerinden yararlanan uygulama sayısı da artışa geçti.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde her yeni çıkan uygulamada bilgisayarlarımızın donanım gücünün daha iyi kullanıldığına şahit olacağız. Frekans yarışından sonra işlerin değişmesiyle birlikte, uyum sağlama süreci daha yeni oturdu denebilir.

Ayrıca 4 çekirdekli işlemcilerin fiyatları da çok düştü, artık 2-4 arası tercih pek önemli bir mesele değil. Çekirdek meselesinden sonra önemli olan frekans ve önbellek miktarı. Örneğin 3 çekirdekli AMD işlemciler, düşük önbellekli ucuz Intel 4 çekirdekli bazı işlemci modellerini geride bırakabiliyor.

Üstelik hem Intel, hem AMD'nin 4 çekirdekli ve uygun fiyatlı modelleri yüksek overclock kapasitesine sahip. Overclock yapacaksanız orta-ucuz fiyat aralığında modelleri araştırmalısınız, bu işlemcilerde açılabilecek çok potansiyel var.

Core 2, Core i5, Core i7, Phenom II, Athlon II...

Core 2, Core i5, Core i7, Phenom II, Athlon II...
Intel'de çeşit çok, AMD akılda tutması kolay

Intel'in 4 çekirdekli işlemci aileleri Core 2, Core i5 ve Core i7 markaları altında satılıyor. AMD 'nin işlemcileri ise Phenom II ve Athlon II aileleri altında 4 çekirdekli seçenekler barındırıyor

Intel'in Core 2 serisi artık yaşlandı, sahip olanlar uzun süre kullanabilir ama yeni bir bilgisayar alacaksanız bu modelleri tercih etmeyin. Çünkü LGA 775 soket kullanıyor ve bu sokete yeni işlemci çıkmayacak, upgrade yapamayacaksınız.

LGA 1156 soket kullanan Core i5 işlemciler çok güçlü ve örneğin Core i5 750 modeli, AMD Phenom II X4 965 Black işlemcisine göre oyunlarda daha avantajlı. Genel işlemler açısından AMD'nin hiçbir eksiği yok, hatta uygun Phenom II anakartlar, Core i5 için gereken P55 anakartların neredeyse yarı fiyatına satılıyor.

DDR3 meselesi ve çipset

DDR3 meselesi ve çipset
DDR3 devri geldi, 2 kanal yerine 3 kanal yeğleyin

Bundan aylar öncesinde önemli bir etken olan DDR2 ve DDR3 bellek fiyatları, artık önemli değil.

DDR3 bellekler uygun fiyatlara satın alınabiliyor. Tabii ki bu arada işin komik bir yanı var, DDR3 ucuzlarken DDR2 belleklere zam geldi. İşte bu yüzden AMD işlemciler DDR2 seçeneğinin sunduğu fiyat avantajını yitirdi. Intel ya da AMD, DDR3 bellek tavsiye ediyoruz.

AMD'yi seçecekseniz de yeni gelen 6 çekirdekli modellere geçebilmek için AM3 çipsetli anakartlara ve bu çipseti kullanan işlemcilere bakmalısınız. Upgrade yapmayacaksanız AMD, eski AM2+ çipsetli anakartlarla fiyat avantajına sahip. Upgrade yapacaksanız Intel ve AMD bu konuda yakın.

Intel seçecekseniz de Core i5 ve Core i7 ailelerinin LGA 1156 ve LGA 1366 soketleri arasında tercih yapmanız gerekecek.

LGA 1156 ve LGA 1366 farkı

LGA 1156 ve LGA 1366 farkı
Core i5 yüksek performanslı orta sınıf bir işlemci

LGA 1156 soket Core i5'te tek tercih olurken, Core i7 800 LGA 1156 kullanabiliyor, Core i7 900 serisi ise geleceğe dönük LGA 1366 soket kullanıyor.

3 kanal DDR3 bellek, geleceğe dönük upgrade imkanı ve yüksek performans için LGA 1366 soket kullanan Core i7 900 serisini seçebilirsiniz. Bunun elbette fiyat farkı var. Yok, upgrade yapmayacaksanız ve 2 kanal DDR3 yeter diyorsanız, Core i5 LGA 1156 soket bir tercih yaparak daha uygun fiyatlı ve yine çok güçlü bir sistem toplayabilirsiniz.

LGA 1366'nın fiyat farkına karşılık sunduğu bir avantajı daha unutmamak gerekiyor, bu çipset 32 ya da daha fazla PCI Express şeridi sunarken, LGA 1156, 16 PCI Express şeridiyle kısıtlı. Yani işlemci tercihi yaparken, anakart tercihi ve anakart tercihi yaparken ekran kartı performansı da etkileniyor. SLI ya da CrossFire kullanacaksanız, birden çok ekran kartı takacaksanız Intel ya da AMD, PCI Express'e de dikkat edin.

HyperThreading farkı, Turbo Boost, L3 önbellek

HyperThreading farkı, Turbo Boost, L3 önbellek
Core i7 işlemciler alınabilecek en güçlü ve en ileri işlemciler

Sonuçta şu çok önemli, yeni nesil 6 çekirdekli işlemcilere geçişte upgrade yapacaksanız LGA 1366 kaçınılmaz. Ama olduğu gibi kullanacaksanız Intel'in otomatik overclock teknolojisi Turbo Boost ile LGA 1156 kullanan Core i5'ler, ucuz Core i7'leri geçebiliyor.

Core i5 700 serilerinde HyperThreading teknolojisinin olmaması en büyük eksiklik. Bu çok çekirdekli uygulamalarda yüzde 25 performans kaybı demek. HT olan işlemcilerde her çekirdek 2 çekirdek gibi kullanılıyor. Core i7 ile 4 çekirdekli işlemcilerde HT sayesinde 8 çekirdekli gibi çalışmak mümkün.

AMD'de seçim yaparken en önemli şey L3 önbellek olup olmaması oluyor. Phenom II işlemcilerde var, Athlon II'lerde yok. Yani arada yüzde 10-15 performans farkı var. Phenom II'leri tercih etmelisiniz.

Overclock potansiyeli

Overclock potansiyeli
Phenom X4 ile overclock oldukça ideal

AMD'nin overclock ünü vardır ancak Intel'in Core i7 işlemcisinde de, örneğin 2.66 GHz'lik Core i7 920 modelinde de 4 GHz'de stabil overclock'un mümkün olduğunu hatırlatalım.

Üç katı fiyata satılan Core i7 975 3.33 GHz'de çalışıyor ancak overclock imkanı 4.3 GHz, yani overclock yapacaksanız ucuz modelleri tercih edin.

AMD'nin Phenom II ailesi de bu işe çok uygun ama genel kullanıcının göreceği maksimum hız 3.8 GHz oluyor.

Overclock yapmayacaksanız genel kullanım için 2.33 GHz bir işlemci oldukça yeterli. İdeal hız 2.66 GHz, daha fazlasında ödediğiniz paraya aldığınız karşılık gittikçe azalıyor.

Core i7, i5, i3: Sizin için hangisi uygun?
Intel'in 2010 işlemcileri ve fiyatları!
AMD'nin Bulldozer'i gerçekten ezebilir mi?

Okuyucu Yorumları