İşlemci devi, 15 bin kişiyi işten çıkarıyor

İşlemci devi Intel'de işler hiç iyi gitmiyor. Şirket zararını azaltmak için 15 bin kişiyi işten çıkartacak. Peki Intel'de neler oluyor?

İşlemci devi, 15 bin kişiyi işten çıkarıyor

Intel, üç aylık finansal raporun açıklanmasının ardından, mevcut işgücünün yüzde 15'inden fazlasını işten çıkaracağını açıkladı.

Toplamda 15.000'den fazla insanı etkileyebilecek olan işten çıkarmalar, şirketin finansal istikrarını yeniden sağlamak için 10 milyar dolarlık maliyet azaltma planının bir parçası olacak. Intel ikinci çeyrekte 1,6 milyar dolar net zarar açıkladı. 2023'ün aynı dönemindeyse 1,5 milyar dolarlık net gelir elde etmişti. Dolayısıyla 1 senelik sürede, şirketin geliri 3 milyar dolardan fazla düştü.

Intel CEO'u Pat Gelsinger çalışanlara hitaben bir not yayınlayarak bu durumu açıkladı.

İşten çıkarmaların yanı sıra, maliyet azaltma planı Intel Products ve Intel Foundry için ayrı finansal raporlamalar oluşturulmasını da içeriyor. Intel Foundry bölümü ikinci çeyrekte 2.8 milyar dolar faaliyet zararı yaptı. Bu, geçen yılın aynı dönemindeki 1.8 milyar dolarlık faaliyet zararından bile daha kötü bir sonuç anlamına geliyor. Ayrıca Intel, fabrikalarını da geliştirmek zorunda çünkü bazı siparişleri yetiştiremiyor ve taşeron şirketlere üretim yaptırmak zorunda kalıyor. Apple, Qualcomm ve AMD tarafından kullanılan TSMC'nin işlemci fabrikaları, aynı zamanda Intel'in yeni Lunar Lake çiplerini üretiyor.

Yeni işlemciler hatalardan dolayı sıkıntı yaratıyor

Şirket, 13. ve 14. nesil masaüstü CPU'larının istikrarsızlık sorunları yaşamaya başlamasıyla kamuoyunda ek bir darbe aldı. Daha fazla sorun yaşanmaması için bu ay bir düzeltme yapılması beklense de mikrokod hatalarının CPU'lara verdiği zarar da kalıcı olacak gibi görünüyor. Dolayısıyla şirketin satışları ve piyasadaki durumu pek de iyiye gitmiyor ve Intel daha fazla zarar etmemek için ve maliyetleri düşürmek adına çalışanları işten çıkartıyor.