Işıkla çalışıyor, bir tuz tanesinden bile daha küçük: Yeni yapay zeka çipi geliyor!

Çığır açmaya aday yeni bir yapay zeka çipi, sadece ışıkla çalışıyor ve daha da önemlisi, bir tuz tanesinden bile daha küçük olmasıyla ön plana çıkıyor.

Işıkla çalışıyor, bir tuz tanesinden bile daha küçük: Yeni yapay zeka çipi geliyor!

Her gün yapay zekayı teknoloji atılımlarıyla bir araya getirmenin yeni yolları bulunuyor. En son gelişmede, optik bir fiberin ucunda durabilecek kadar küçük, ancak yine de bilgileri ışık hızında işleyebilecek kadar güçlü olan, ışığı manipüle eden bir yapay zeka çipi geliştirildi.

Geleneksel bilişim, önemli miktarda enerji gerektiren ve verilerin işlenmesi için gereken zamandan dolayı gecikmelere neden olan elektronik devrelere dayanır. Ancak bu yeni çip, mühendislerin kırınımlı sinir ağı adını verdiği farklı bir şekilde çalışıyor. Kırınımlı sinir ağlarının potansiyeli, ilk kez 2018’de UCLA’daki bir araştırma tarafından gösterilmişti. Bu ışık manipülasyonlu AI çipinin kullandığı kırınımlı sinir ağı, temel olarak ışığın kendisini kullanarak verileri işleme biçimini önemli ölçüde hızlandırabilir.

Nature Photonics’te yayımlanan bir çalışmada öne çıkarılan bu yeni versiyon, bu konsepti daha da ileriye taşıyarak optik fiberin ucuna sığacak kadar küçültüyor ve minimum güç tüketimiyle anında veri işleme olanağı sağlıyor. Bu çip, ışığı kullanarak, geleneksel AI donanımından trilyonlarca kat daha hızlı veri işleyebiliyor ve tüm bunları yaparken enerjinin yalnızca çok küçük bir kısmını tüketiyor. AI çipi, bir bilgisayarın optik sinyalleri yorumlamasını beklemek yerine ışığı doğrudan manipüle ederek ışık içinden geçerken anında hesaplamaları yapıyor.

Bu ilerlemenin tıbbi görüntüleme, kuantum iletişimi ve gelişmiş hesaplama dahil olmak üzere birçok farklı teknoloji alanında büyük etkileri olabilir. Örneğin küçük endoskopik kameralarda bu çiplerin kullanılması, tıp uzmanlarının insan vücudunun içini daha net görüntülemeyle görmesini sağlayabilir. Ayrıca bu AI çipi doğrudan kuantum fotonik sistemlerle entegre olarak kuantum bilişimde de büyük bir sıçrama yaşanmasına sebep olabilir.

Elbette, yeni teknolojiler söz konusu olduğunda her zaman olduğu gibi, bu teknolojinin de önünde bazı engeller bulunuyor. Araştırmacılar, üretim tutarsızlıklarının performans farklılıklarına neden olabileceğini söylüyor. Ayrıca, çip sabit bir tasarım kullandığından dolayı, her bir görev için özelleştirilmesi gerekiyor. Bu, ışığı manipüle edebilen bu AI çipini ölçeklendirmenin zor olacağı anlamına geliyor.

Ancak, araştırmacılar bu zorlukların üstesinden gelmenin zaman alacağını söylese de, imkansız olmadığını da vurgulamakta fayda var. Son zamanlarda gördüğümüz diğer AI gelişmelerinden bazılarını göz önünde bulundurursak, bu tür bir teknoloji ana akım olmaya her zamankinden daha yakın olabilir.