Elektronlar çok hızlı olsalar da, modern bilişim elektronlardan daha hızlısına ihtiyaç duyacak kapasiteye gelmiş durumda. Şimdi ise bir araştırma takımı, dünyanın ilk ışık tabanlı bellek yongasını geliştirmeyi başardı.
Son yıllarda işlemcilerin saat hızının çok fazla gelişmediğini, bunun yerine çekirdek sayısının arttığını fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, bellek ve işlemci arasındaki verinin yüksek hızlara yetişememesi.
Elektron yerine ışık fotonlarının kullanılması ise sorunu çözebilir. Elbette bu çok yeni bir fikir değil - dahası yalnızca ara bağlantıları ışık tabanlı bağlantılarla değiştirmek, halen elektron ve foton dönüşümünü gerektirdiğinden, buradan kazanacağınız faydayı yok edebiliyor.
Bu yeni yöntemde ise araştırmacılar, elektrik yerine ışıkla çalışan bellek ve işlemciler kullanıyorlar. Burada en önemli sorun aşılmış durumda: Araştırmacılar, dünyanın ilk ışık tabanlı belleğini geliştirdiler. Bu yeni bellek, veriyi "sınırsız" olarak depolama yeteneğine sahip.
İngiltere'deki Oxford ve Exeter Üniversiteleri, Almanya'daki University of Munster ve KIT tarafından geliştirilen yeni tür bellek, veri depolamak için madde değiştirilebiliyor. Bunun için germanyum, antimon ve telluryum kullanılıyor. GST olarak da bilinen maddeler, yeniden yazılabilir CD ve DVD'lerde de kullanılıyor.
Bu yeni teknolojinin hayata geçmesi için elbette daha çok yol kat etmesi gerekecek. Örneğin cihazın boyutlarının küçülmesi gerekiyor - ancak bu, araştırmacılara göre büyük bir sorun olmayacak.