ISEF'te bu yıl birinciler Türkiye'den

Uluslararası bilim ve mühendislik fuarının bu seneki iki birincisi de Türkiye'den...

Bilimde gururumuz!

Intel ISEF (Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı) 2007'de
dünya birinciliğini göğüsleyen iki Türk genci, ödül kazanmanın yanı sıra ÖSS sınavında aldıkları 14 ek puanla binlerce rakibini geride bıraktı.

Intel'in dünyanın en parlak genç bilim adamları ve mucitleri ile fikir paylaşmak, en son bilim projelerini sergilemek amacıyla 1997'den bu yana düzenlediği en büyük üniversite öncesi bilim yarışması Intel ISEF'te (Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı) bu yıl, iki Türk genci dünya birincisi oldu. FMV Özel Işık Lisesi öğrencileri Güneş Parlakgül ve Burak Çelik, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) işbirliği ile Türk öğrencilerinin de katılımı sağlanan bu önemli bilim gösterisinde, 'Yeni Nesil Güneş Pilleri' adlı çevreci projeleriyle dereceye girdi. Birinciler için 25 Ekim 2007 tarihinde Ankara'da, Intel Kurumsal İlişkiler Bölgeler Direktörü Shelly Esque ve Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Eğitim Müdürü Ferruh Gürtaş'ın katılımıyla bir ödül töreni düzenlendi.

En büyük ödül ÖSS'de ek puan almak oldu
TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda derece alan ve ülkemizi Intel ISEF 2007'de temsil etmek üzere seçilen Güneş Parlakgül ve Burak Çelik, dünya çapındaki bu yarışmada birincilik alarak, madalya ve 3000 dolar ödül kazanmanın yanı sıra ÖSS sınavında 14 ek puan aldı. Bu ek puan sayesinde öğrenciler, binlerce rakibini geride bırakarak, daha üst sıralara yerleşti. ISEF'te ayrıca, İzmir Özel Fatih Lisesi'nden Alper Yanılmaz ve Gürcan Gürses de 'Erimiş Metallerin Filtrelenmesi için Dayanıklı ve Ekolojik Seramik Filtre Üretimi' konulu projeleri ile malzeme ve biyo-mühendislik dalında dördüncü oldu.

Türkiye'nin hayallerini gerçekleştirebilmek için teknolojiye yatırım şart
Öğrencilere ödüllerini veren Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Eğitim Müdürü Ferruh Gürtaş, şunları belirtti: "Biz Intel olarak, kurulduğumuz yıldan bu yana hayalleri bilişimle gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Türkiye'nin, dünyanın bilim ve teknoloji üreten ülkesi olabilmesi için teknolojik altyapıya yatırım yapması şarttır. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak, bu alanda genç beyinlerin desteklenmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz.


Bu yüzden 10 yılı aşkın süredir dünya çapında Intel ISEF'i gerçekleştiriyoruz. ISEF, geleceğin bilim adamlarını desteklemeyi ve yaratıcı projelere katkı sağlamayı hedefleyen en büyük ve tek uluslararası bilim ve mühendislik yarışmasıdır. Türk öğrencilerin başarısı ise gerek ülke gerekse dünya çapında bizim için büyük gurur kaynağı."

Intel Kurumsal İlişkiler Bölgeler Direktörü Shelly Esque ise Türkiye ziyareti kapsamında katıldığı bu törende öğrencilere ödüllerini verirken duygularını şu şekilde dile getirdi: "Türkiye'de ve bu kadar parlak Türk genciyle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Intel dünyasından baktığımda, Türk gençlerinin bu başarılarını takdire değer buluyorum. Bu gençler, Türk toplumunun kalkınması yolunda çok önemli birer potansiyel. Intel olarak, tüm dünyada böyle gençleri desteklemeye ve onurlandırmaya devam edeceğiz."

Intel ISEF ile geleceğin bilim adamlarını destekliyor
1997'den beri Intel sponsorluğunda yürütülen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı (ISEF), 9. ve 12. sınıflar arasındaki genç bilim adamları ve mucitlerin kendilerini gösterebilecekleri dünyanın en büyük bilim gösterisi olma özelliğini taşıyor. Intel ISEF'te her yıl 40'tan fazla ülkeden yaklaşık 1.400 öğrenci, 4 milyon dolardan fazla burs ve ödül için yarışıyor. Her yıl farklı bir şehirde düzenlenen şenliğe gelen finalistler, Intel ISEF'e katılma hakkını kazanmak için dünyanın çeşitli bölgelerindeki 558'den fazla bölgesel bilim şenliğinde 65.000 öğrencinin arasından seçiliyor. 1000'den fazla uzman, gençlerin projelerini gönüllü olarak değerlendiriyor.

Intel ISEF Türk öğrencilerin başarılarıyla dolu
TÜBİTAK işbirliği ile katılım sağlanan Intel ISEF yarışmasında Türk öğrenciler önemli başarılara imza attı. 2005 yılında Intel ISEF'te Türkiye'yi temsil eden 19 yaşındaki öğrenciler ülkemize 5 ödülle döndü. Galatasaray Lisesi öğrencisi Ocan Sankur 'Çok Boyutlu Haritalama Algoritması' projesi ile Bilgisayar Bilimi Kategorisi'nde üçüncü oldu. İzmir Fen Lisesi öğrencileri Emir Konuk ve Emre Yılmaz, ortaklaşa tasarladıkları 'Güvenlik ve Tıp Alanında Kullanılan Çok Amaçlı Kamera' projeleriyle onur ödülü kazandı.

Intel ISEF 2006'da Türkiye'yi temsil eden öğrenciler ülkemize 2 ödülle döndü. İzmir Fatih Koleji öğrencisi Ayşe Zehra Karakoç, bor minerallerinden çevreye zararsız, pek çok alanda kullanılabilecek, jel elektrolit yapmayı amaçlayan "Bor Minerallerinden Akışkan Olmayan Jel Elektrolit Yapımı ve Jelleşme Koşullarının Optimizasyonu" adlı projesiyle kimya kategorisinde dördüncü olarak ödül kazandı. Galatasaray Lisesi öğrencisi Hüseyin Alp Gürkan ise müzikal aletlerin seslerini ayrıştıran "Solo Çalgı Tanıma" adlı projesiyle onur ödülü aldı.

Okuyucu Yorumları